Начало / Свят / „Книжна мобилизация“ повдига духа през войната

„Книжна мобилизация“ повдига духа през войната

Обявена е в СССР през 1943-а и събира 10 млн. заглавия

nalchik18

Постановлението цели да се наберат около 4 млн. книги от населението на освободените територии. Заедно с това е издигнат призив за доброволен труд, че да бъдат възстановени библиотеките. По това време вестниците са пълни със съобщения, че се събират книги.

Практическата работа вършели библиотекарите – те обикаляли буквално от село на село и преглеждали личните колекции на хората. Така резултатът от „книжната мобилизация“ надминал и най-смелите очаквания. За около две години се събрали 10 млн. книги.

Докато текат пък военните действия, се разкриват и временни библиотеки, които да повдигат духа на хората. Една част от тях са например в московското метро. На всяка станция имало възможност човек да избере четиво, като според данните, импровизираните библиотеки заемали около 400-500 заглавия на ден.

Особено важна била ролята на библиотекарите. Тяхна задача била да посещават местата, където се събирали много хора – бомбоубежища или клиники, и да четат на глас книга или вестник. По това време – в разгара на войната, вече съществувало и понятието „глад за книги“, като се смятало, че книгата е също толкова важна, колкото другите стоки от първа необходимост – хляб, сол, сапун.

Макар и на малко по-различен фронт от войниците, точно библиотекарите помагали духът да не спада. Особено важна била ролята им в обсадения Ленинград. Държавната библиотека там останала отворена през всичките близо 900 тежки дни, а за служителите ѝ до днес се говори като за герои от времето на войната.

Лира.бг по материали от „Книжен континент“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

242077_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 ноември – 19 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Рана от Захари Карабашлиев 2. Иван Ланджев за неизбежната случайност. Есета, истории, фрагменти …