Начало / Любопитно / 7 прекрасни статуи на четящи хора

7 прекрасни статуи на четящи хора

Потърсихме ги заради Световния ден за опазване на паметниците на 18 април

ufa

ПОВЕЧЕТО СА КРАЙ БИБЛИОТЕКИ – и най-вече на деца… Има обаче и композиции, които се разполагат в градските паркове и така създават невероятна атмосфера! Такова изкуство наистина кара човек да се отпусне и да погледне на живота с пълно сърце. Заедно с това да разтвори и книга…

Читателят е мечтател – точно това внушава например една скулптурна композиция в руския Рязан. На нея момче и момиче са потънали в книгите, сякаш са открили врата към непознат свят. Пък и самият обект е наречен поетично „Имало едно царство…“

Като цяло, в Русия такива паметници са многобройни. Интересен е този в Нижний Тагил. Точно до Градската библиотека там е поставена пейка с две фигури в двата й края. Обърнали гръб един към друг, различаваме младеж и възрастен мъж с бомбе. Младият човек обаче държи в ръцете си четец – а на другия край, като от друга епоха, е старецът, хванал книга в ръка.

Крехко момиченце пък е докоснало плахо купчина книги, по-голяма от самата нея, на централна улица в Таганрог. Паметникът носи името „Младата читателка“, а и тук усещането е, че израстваме благодарение на книгите.

Столицата на Башкирия – Уфа, също може да се похвали с подобно изкуство. На един от главните булеварди дървена пейка е заета от две деца. Милото в случая е, че по-голямото – момиченце, чете на по-малкото, сигурно нейно братче.

Безкрайно завладяващ е и един подобен паметник в Севиля. Четящото момиче там е поседнало направо върху купчина книги. Потънала е в онази, която е разтворила. Отражение е на онзи свят на мир и фантазия, в който се пренасяме четейки.

И още един пример – този път от Уичита в САЩ. Най-големият град на Канзас се слави с библиотеката си, а в нейния район на няколко места има именно скултури на четящи хора. Една от тях е на деца, прегърнали се през рамо – и четящи една книга. Като послание, което да споделим в живота си. Да сме заедно.

Паметници с книги събра Краси Проданов

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …