На фокус
Начало / Любопитно / 7 прекрасни статуи на четящи хора

7 прекрасни статуи на четящи хора

Потърсихме ги заради Световния ден за опазване на паметниците на 18 април

ufa

ПОВЕЧЕТО СА КРАЙ БИБЛИОТЕКИ – и най-вече на деца… Има обаче и композиции, които се разполагат в градските паркове и така създават невероятна атмосфера! Такова изкуство наистина кара човек да се отпусне и да погледне на живота с пълно сърце. Заедно с това да разтвори и книга…

Читателят е мечтател – точно това внушава например една скулптурна композиция в руския Рязан. На нея момче и момиче са потънали в книгите, сякаш са открили врата към непознат свят. Пък и самият обект е наречен поетично „Имало едно царство…“

Като цяло, в Русия такива паметници са многобройни. Интересен е този в Нижний Тагил. Точно до Градската библиотека там е поставена пейка с две фигури в двата й края. Обърнали гръб един към друг, различаваме младеж и възрастен мъж с бомбе. Младият човек обаче държи в ръцете си четец – а на другия край, като от друга епоха, е старецът, хванал книга в ръка.

Крехко момиченце пък е докоснало плахо купчина книги, по-голяма от самата нея, на централна улица в Таганрог. Паметникът носи името „Младата читателка“, а и тук усещането е, че израстваме благодарение на книгите.

Столицата на Башкирия – Уфа, също може да се похвали с подобно изкуство. На един от главните булеварди дървена пейка е заета от две деца. Милото в случая е, че по-голямото – момиченце, чете на по-малкото, сигурно нейно братче.

Безкрайно завладяващ е и един подобен паметник в Севиля. Четящото момиче там е поседнало направо върху купчина книги. Потънала е в онази, която е разтворила. Отражение е на онзи свят на мир и фантазия, в който се пренасяме четейки.

И още един пример – този път от Уичита в САЩ. Най-големият град на Канзас се слави с библиотеката си, а в нейния район на няколко места има именно скултури на четящи хора. Една от тях е на деца, прегърнали се през рамо – и четящи една книга. Като послание, което да споделим в живота си. Да сме заедно.

Паметници с книги събра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

jpg

Музеи на литературните герои по света

От книгите сякаш са се пренесли в истинския живот Изведнъж героите се сдобиват с дом …