Начало / Без категория / Спомени за „Нотр Дам“

Спомени за „Нотр Дам“

Парижката катедрала е един от любимите мотиви на художниците

Maximilien Luce

ПРЕДИ И СЛЕД ПОЖАРА – сигурно историята ѝ ще се раздели така… Строежът на катедралата започва в непредставимо далечния 12. век. Смята се за една от първите в готически стил. Поне до по-миналото столетие, когато фасадата ѝ е осъвременена. Така се ражда обаче един от най-красивите парижки сюжети.

„Парижката Света Богородица“ е вяра и религия, но също изкуство, пък и национално величие. Тя е и музика заради огромния си орган, а също сюжет, заради който милиони тръгват към Париж.

Едно време сравнявали пожарите с чумата – защото като болестта се разпростирали бързо навсякъде и взимали драгоценни жертви. Пламъците в „Нотр Дам“ в понеделнишката априлска вечер демонстрират наглед усещането, което пораждало това сравнение.

Дим и молитви се носеха ведно в продължение на часове, но истината е, че вярата има нужда от препъникамък… за да се прероди още по-силна. А така е и с катедралите.

И все пак, ето „Нотр Дам“ в моменти на елегия и щастие… Предлагаме ви няколко погледа към храма в картините на известни художници.

Картини на „Нотр Дам“ събра Краси Проданов

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …