Начало / Свят / Децата са заплашени да живеят в „книжни пустини“

Децата са заплашени да живеят в „книжни пустини“

Много изследвания търсят причините за този феномен, които съществува дори в днешния наглед цивилизован свят

pexels-photo-1250722

Терминът се ражда в САЩ

С него се описват местата със затруднен достъп до книги или други печатни материали. Сред причините например е трудното достигане до въпросните местообиталища дори с автомобил или друг транспорт. Преди се е налагало схващането, че основната причина за това е бедността. Постепенно обаче се добавят и още фактори – например езикът, на който се говори, етническите групи, присъстващи там, степента на образованост на родителите.

Метеорологичните или природните условия също оказват важна роля. Има и още една причина да липсват книгите – икономическите кризи са като бумеранг, а най-уязвими от тях са именно обществените институции, библиотеки и читални.

САЩ създават своя карта на „книжните пустини“

Според американското схващане, този феномен касае области, в които повечето домакинства притежават по-малко от 100 книги. Смята се, че това поставя под заплаха развитието на децата. В допълнение се описва и още един феномен – цялостната остра липса на печатни материали.

Unite_Book_Desert_Map

НЕГАТИВНАТА СТАТИСТИКА
„Книжните пустини“ са най-червените райони на картата – огромна част от домакинствата в тези райони притежават под сто книги в дома си

Проблемът се решава по много начини

Със съдействието на авиокомпанията JetBlue Airways например се поставят автомати за книги в райони с ниски доходи, където на практика няма книжарници. Друг начин са пътуващите библиотеки. Помощ предлага и инициативата Little Free Library, която създава пространства с книги за свободно ползване. Първата такава библиотечка е открита преди 23 години в Уисконсин.

Изследвания показват лошите последствия

Интересен феномен установява един известен американски педагог – Сюзън Нойман. Според нея семейната грамотност е основата, върху която гради пълноценност в живота едно дете. Нойман описва в изследванията си различния достъп до книги и печатни материали на отделните социални групи във Филаделфия. Когато повтаря своето проучване няколко години по-късно, се оказва, че дори стъпили на крака, децата от тези групи продължават да използват достъпа до информация и знание по-неефективно. С други думи, наяве излиза, че ранните години, както и семейната среда, са най-важни, за да се превърнат книгите във фактор за порастващия човек.

SWR6

КНИГИ ЗА ДЕЦАТА
Това е подходът на много инициативи, включително Soar with Reading. Само тази година от специални книгомати на децата в Джаксънвил ще бъдат раздадени книги за 25 хил. долара

Нойман предлага интересни методи

Според един от тях, много важно е детето да има достъп до книги още в предучилищна възраст. Така се създават предпоставки за бързо израстване след това. Друга смела идея е образоването на две поколения наведнъж – децата, но и техните родители. Това ще промени отношението към книгите вкъщи, казва Нойман, което се оказва ключово и по-силно дори от бедността.

Родителите са амбицирани децата им да успеят

Именно този мотив е най-ефективен и в стремежа да се преборят „книжните пустини“. Когато майката и бащата са убедени, че книгите са ключ към добър живот на техните наследници, самите те променят отношението си към четенето. Това вече ги прави активни участници в процеса. Родителите са амбицирани да нарушат статуквото и да предоставят на децата си пълноценен достъп до най-различни източници.

Картата на „книжните пустини“ обаче показва друго

Създадена от организацията Unite for Graderacy, тя се базира на няколко критерия. Важни са средният доход, етническото разнообразие в даден регион, географското месторазположение, както и езиците, които се говорят. Та според тази карта много райони в страната отчитат голям брой домакинства, в които книгите са под сто.

bf4e8b607dc0977ac6716393681840bd_original

СВОБОДНИТЕ БИБЛИОТЕКИ
На пръв поглед изглеждат просто атракция, но могат да изиграят огромна роля – особено в местата, където достъпът до книги е труден

Затова поощрителните инициативи са безценни

Нека пак споменем Little Free Library – примерът за това как може да се улесни достъпът до книгите се оказва невероятно успешен. Смята се, че в наши дни по света има поставени вече повече от 50 хил. такива мини библиотеки. Някои издателства пък се решават на още по-крайна стъпка, като раздават изданията си безплатно на децата в „книжните пустини“. Лично в каузата се включва и писателка като Мери Поуп Озбърн. Точно с тази идея например по-миналата година във Форд Лодърдейл са подарени общо 100 хил. книги, като голяма част от тях са двуезични – на испански и на английски.

Най-популярна е акцията Soar with Reading

„Извиси се с четене“, както звучи на български, е начин да се компенсира недостатъкът от книжарници и библиотеки. Всяка година на фокус е различно населено място, което се избира с национално гласуване. Актуалният град в момента е Джаксънвил, който ще получи 25 хил. долара за книги. Градовете от второ до пето място пък имат на разположение по 5 хиляди. Важното обаче е друго – американците са обществено ангажирани с каузата. А тя е простичка… Книгите да стигат до всяко дете.

За феномена „книжни пустини“ разказа Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …