Начало / Любопитно / Пещера на ледените муминтроли отвори врати

Пещера на ледените муминтроли отвори врати

Героите на Туве Янсон очакват гости 30 метра под земята

DwI8RN8XgAAdrdJ

Скулптурите са като извадени от книгата „Омагьосана зима“

Пътят към тях минава през Лепявирта – населено място в централната част на Финландия. За да е всичко като в книга на Туве Янсон, входът към подземното царство е малко… таен. Минава се всъщност през фоайето на местния хотел „Весилепис“. А после следва и път надолу, към пещерата…

Ледените фигури са 16

Естествено, тук са всички обичани герои на писателката. Муминтрол сякаш е тръгнал нанякъде, а по петите му тича мама Муминка. Разбира се, Малката Мю им се пречка в краката. И страховитата Мора е тук – който обича Туве Янсон, знае, че зимата идва именно с нея…

Ледът и той е специален

Идва от рибарник чак в Лапландия. Водата в него преминава през девствената природа на защитени територии. Казват, че е най-добрият в света за създаване на ледени статуи. Причината е в бавното замръзване на водата, което възпрепятства образуването на шупли. На практика, ледът, който се използва сега за фигурите, се е образувал още миналата година. Това му придава и уникален синкав цвят. Все едно е запечатал в себе си светлината.

valokuvauskuva

Леденият парк е пълен с развлечения

Децата могат да се спуснат по ледена пързалка или да се возят на въртележка. Атмосферата е приказна – осветлението и музиката превръщат пещерата в малко чудо. Леденият мост също изобразява сцена от „Омагьосана зима“.

Самите фигури достигат височина от 6 метра

Създателите му казват, че е и за деца, и за възрастни. Малките се радват искрено, а големите могат за миг да забравят, че са сериозни. И да се пренесат в онова приказно царство, което са обожавали и като деца.

Лепявирта наистина е в плен на леда

В началото на февруари температурите там са около 20 градуса под нулата. Предимство е, че стаите на хотела са уютни… Нощувка за двама излиза близо 200 лева. Ако ви се струва и скъпо, и студено, просто разтворете Туве Янсон. Магията всякак е жива!

Заповядайте и вие в ледената пещера на муминтролите!

Царството от лед представи Краси Проданов

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …