Начало / Свят / Джак Керуак молил Брандо да направят филм от „По пътя”

Джак Керуак молил Брандо да направят филм от „По пътя”

Джак Керуак писал писмо до легендарния актьор Марлон Брандо, за да го помоли да направят филм от неговата, оказалата се в последствие класическа творба – „По пътя”, пише flavorwire.com. Порталът е публикувал и цялото писмо, което е от 1957 г.

В него Керуак обяснява, че вижда как Брандо играе единия главен персонаж – Дийн, а самият писател пресъздава Сал. Авторът убеждава Брандо, че знае как да преработи хаотичния роман така, че да е подходящ за филм. Според Керуак, това щяло да бъде нещо положително за американското кино. За съжаление, Марлон Брандо отказва.

Сега, 55 години по-късно, популярната книга най-накрая е филмирана. Прожекцията, която предстои скоро да бъде пусната на големия екран, ще бъде със Сам Райли в ролята на Сал Парадайс и Гаред Хедлънд като Дийн Мориарти. Участват още Виго Мортенсен и Кирстен Дънст.

Джак Керуак е американски писател, поет и художник, роден 1922 г. Той е икона на бийтпоколението и е един от ключовите автори в американската литература. Най-известните му творби са „По пътя” и „Бродягите на дхарма”. Умира 1969 г. от цироза на черния дроб, причинена от дълги години злоупотреба с алкохол.

Марлон Брандо е американски актьор, роден 1924 г. Смятан е за един от символите на филмовото изкуство. Печелил е много награди, сред които „Оскар” за главна мъжка роля в „На кея” (1954 г.), „Кръстникът” (1972 г.), също и приз от Академията за цялостна кариера и др. Други негови знаменити филми са „Трамвай желание”, „Да живее Сапата”, „Апокалипсис сега”, „Последно танго в Париж” и др. Също така е активист, вземал отношение по важни политически и социални проблеми. Умира през 2004 г.

Свързани заглавия
Първият роман на Джак Керуак е на книжния пазар
20-те корици на всички времена
Ще се снима филм по романа „Биг Сур” на Керуак

Книгите на Джак Керуак тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …