Начало / Свят / 10 млн. долара за „Птиците на Америка”?

10 млн. долара за „Птиците на Америка”?

Книга може да достигне цена от 10 милиона долара. Става въпрос за шедьовъра от ХІХ век на Джон Джеймс Одюбон „Птиците на Америка”. Ценното издание ще бъде на търг по-късно този месец, пише „Гардиън”. В наши дни съществуват само около 120 пълни издания от сборника с илюстрации, като 107 принадлежат на институции. За последен път издание на книгата беше на търг през 2010 г., когато беше продадено за 7,3 милиона долара. Именно това е и рекорда за най-скъпа книга.

Сегашното копие е принадлежало на четвъртия Дук на Портланд, който го е купил скоро след 1838 г. От аукционната къща „Кристис”, където ще се наддава за произведението, са дали ориентировъчна цена от 7-10 милиона долара, като се очаква рекордът от по-миналата година да бъде подобрен. Търгът ще се състои на 20 януари в Ню Йорк.

„Тази творба е най-забележителният предмет, който се доближава до съвършената красота. Абсолютен шедьовър”, казва Ричард Дейвис, специалист и колекционер от онлайн книжарницата за книги втора ръка „Абебукс”. „Освен че е сред най-редките книги, „Птиците на Америка” е с изключителна стойност за историята и орнитологията”, допълва той.

Джон Джеймс Одюбон е американски орнитолог и художник, роден 1785 г. Баща му е френски капитан, а майка му – неговата любовница от Хаити. Той самият е роден в Ке, тогавашна колония на Хаити. През 1812 г. става американски гражданин. Неговата творба „Птиците на Америка” е смятана за най-великата в сферата на орнитологията и един от най-емблематичните научни трудове. Сборникът от илюстрации на най-различни видове птици е публикуван някъде между 1827г и 1838 г. в Единбург и Лондон. Одюбон умира 1851 г. в Ню Йорк.

 

Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …