На фокус
Начало / Критика / Майсторска история

Майсторска история

215322_bМариета Иванова, Хеликон Русе

„Вярата в свръхестествено зло не е необходима – самите хора са способни на всевъзможни злини.“

Джоузеф Конрад

Повествованието в новелата „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад се завърта около Марлоу, алтер егото на автора, и плаването му по африканска река в търсене на Курц – изчезнал търговец на слонова кост. Репутацията предхожда самият Курц. Той е брилянтен и прогресивен. Но колкото повече Марлоу се приближава към него, толкова повече расте усещането за нещо диво, неопитомено, свирепо. По-силно става и усещането за дебнеща опасност със загадъчни предупреждения и кървави нападения, които усилват напрежението. А когато Марлоу достига лагера на Курц, във въздуха витае неподозирана поквара…

„Сърцето на мрака“ е една от онези класики, които трябва да сте чели, за да определите себе си като „добре образован възрастен“ и една от 50-те книги, които трябва да сте прочели преди да си отидете от този свят според литературните класации, ако вярвате на литературните класации, разбира се. Тази книга обаче, наистина трябва да бъде прочетена! В нея се преплитат скрити послания, неразрешени мистерии. Това е ужасяваща история, разказана майсторски. В основата ѝ е злото, митично и древно, но не онова свръхестествено зло, което с някаква по-висша намеса се прокрадва в душата, за да остави в тъканта ѝ незарастваща язва. Не. Тук главните герои са първобитното зло, както и символичният мрак, които дремят в най-дълбоките кътчета на човешкото сърцето и само чакат да бъдат събудени. А човешкото сърце понякога може да се окаже по-опасно място и от най-дивата джунгла в света.

Това беше първият път, в който чета тази книга, но той не беше достатъчен, за да усетя напълно дълбокият смисъл и символиката, вложени в текста. Това е книга, която определено трябва да бъде препрочетена! И ако сте гледали „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола и той ви е впечатлил, знайте че този филм е вдъхновен от „Сърцето на мрака“! В този ред на мисли, може би сега е моментът да я прочетете, как мислите?

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …