Начало / Критика / Майсторска история

Майсторска история

215322_bМариета Иванова, Хеликон Русе

„Вярата в свръхестествено зло не е необходима – самите хора са способни на всевъзможни злини.“

Джоузеф Конрад

Повествованието в новелата „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад се завърта около Марлоу, алтер егото на автора, и плаването му по африканска река в търсене на Курц – изчезнал търговец на слонова кост. Репутацията предхожда самият Курц. Той е брилянтен и прогресивен. Но колкото повече Марлоу се приближава към него, толкова повече расте усещането за нещо диво, неопитомено, свирепо. По-силно става и усещането за дебнеща опасност със загадъчни предупреждения и кървави нападения, които усилват напрежението. А когато Марлоу достига лагера на Курц, във въздуха витае неподозирана поквара…

„Сърцето на мрака“ е една от онези класики, които трябва да сте чели, за да определите себе си като „добре образован възрастен“ и една от 50-те книги, които трябва да сте прочели преди да си отидете от този свят според литературните класации, ако вярвате на литературните класации, разбира се. Тази книга обаче, наистина трябва да бъде прочетена! В нея се преплитат скрити послания, неразрешени мистерии. Това е ужасяваща история, разказана майсторски. В основата ѝ е злото, митично и древно, но не онова свръхестествено зло, което с някаква по-висша намеса се прокрадва в душата, за да остави в тъканта ѝ незарастваща язва. Не. Тук главните герои са първобитното зло, както и символичният мрак, които дремят в най-дълбоките кътчета на човешкото сърцето и само чакат да бъдат събудени. А човешкото сърце понякога може да се окаже по-опасно място и от най-дивата джунгла в света.

Това беше първият път, в който чета тази книга, но той не беше достатъчен, за да усетя напълно дълбокият смисъл и символиката, вложени в текста. Това е книга, която определено трябва да бъде препрочетена! И ако сте гледали „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола и той ви е впечатлил, знайте че този филм е вдъхновен от „Сърцето на мрака“! В този ред на мисли, може би сега е моментът да я прочетете, как мислите?

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …