Начало / Читателски дневник / Топ книгата: Когато футболистът стане личност

Топ книгата: Когато футболистът стане личност

Христо Стоичков ни прави нация повече, отколкото предполагаме. Доказателствата са в биографията му

sto

От спомени глава… боли

Първо нека кажем, че „Христо Стоичков. Историята“ е книга, която ще приемат лично най-вече онези, попреминали 40-те. По равно мъже и жени. Защото описва живота им по друг начин. Като успешен експеримент.

Някак в съзнанието на нацията се е врязало това, че 40- и 50-годишните са своего рода изгубено поколение. Но ето начин да преобърнем тази представа.

Съвременници сме на Стоичков. А цял живот той е преследвал само едно: успеха.

Българската осмица е един вид запазен стандарт

От нея може да се очаква всичко. Най-важното ѝ качество обаче е своенравността. Защото името ѝ е Стоичков.

Печели много и като мотивационен модел. Книгите, които ни съветват как да живеем истински, отстъпват пред неговата най-вече заради едно. Хъсът му е неподправен. Точно това е и квасът, който позволява една личност да е успешна в наши дни. От него футболистът има много.

Копродукцията с Владо Памуков се хареса

Книгата се появи в подножието на класацията, но после бързо превзе върха. За нашата читателска публика е необичайно автобиография на футболист да е най-търсена. При това този път обичайната схема всичко да е придружено от скандал липсва. Което означава само едно. Житейската му история е изчистена от обикновена запалянковщина. Дошъл е редът на добрия пример. Защото Стоичков се радва на талант, който светлината на прожекторите умножават многократно. Именно това го прави интересен!

sto8

Биографията изненада с човечността си

Пиперлива е – на места бърка с голи ръце там, където преди години е текло електричество. Отношения, разочарования, дори жълтини. Но големият ѝ плюс е, че превръща легендата в човек. Интригуваща е като роман, но е някак с нашето участие. Защото кривите в неговия живот са етапи в собствения ни.

Затова се чете и в метрото

Да видиш рано сутринта костюмирани мъже в навалицата да поглъщат страница след страница и видимо да им е неудобно от позата, която са заели… но да продължават да четат – това вече означава много.

Означава всъщност едно.

Че все така се нуждаем от личности. Като българи, отдавна сме приели, че имаме своите кривини. Но от друга страна, също като българи, винаги идва времето да погледнем с усмивка назад. И да си кажем, че животът е лудо, лудо приключение. Това е голямото предизвикателство на „Христо Стоичков. Историята“. Да си признаем, че си е струвало. И да продължим напред.

Защо Стоичков?
Обединява типично българските черти ведно. Може да го обожавате или… обратното, но е неоспорим факт, че без него пейзажът би бил по-скучен. Американците си имат Чък Норис, ние си имаме Стоичков!

Емил Костадинов попитал Христо Стоичков:
– Колко лицеви опори правиш?
– Всичките.

––

Преди време Христо Стоичков и Супермен се хванали на бас кой ще вкара повече на малки вратички. Изгубилият трябвало да носи бельото си върху клина.

––

Докато играел в Барселона, вратарите в Примера Дивисион проверявали под леглото и в гардероба за Христо Стоичков.

––

Само Христо Стоичков може да вкара в противниковата врата и нахапаната ябълка на iPhone!

 

Топ книгата представи Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …