Начало / България / Александър Чотрич от Сърбия е лауреат на наградата “Алеко”

Александър Чотрич от Сърбия е лауреат на наградата “Алеко”

Александър Чотрич от Сърбия е лауреат на международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ за 2011 г., който се организира всяка година от фондация „Алеко Константинов“, Община Свищов и редакцията на в.“Стършел“, съобщи paralel44.com. Чотрич заслужи престижната награда за своя разказ „Сръбска му работа!“.

В конкурса взеха участие 84 писатели със 97 разказа от 21 страни. Във в.“Стършел“ бяха поместени 22 творби на автори от България, Сърбия, Словения, Румъния, Канада, Украйна, Русия, Израел, Чехия, Унгария, Босна и Херцеговина, Бразилия и ОНД (Башкирия).
Наградата – плакет, грамота и парична сума ще бъде връчена на Александър Чотрич на тържествена церемония в Свищов на 13 януари по време на честването на 149-та годишнина от рождението на Щастливеца.

Международният конкурс за къс хумористичен разказ на името на знаменития ни писател-сатирик датира от 1966 г., а от 1995 г. той се организира от МФ „Алеко Константинов“ съвместно с Община Свищов и редакцията на в.“Стършел“.

През последните години лауреати на международната награда „Алеко“ са били Георги Данаилов (България, 2004), Ефтим Проевски (Македония, 2005), Моймир Грол (Словакия, 2006), Ясмина Буква (Сърбия, 2007), Кайдо Лийва (Естония, 2008), Веселин Миличевич (Сърбия, 2009) и Емилия Молчаниова (Словакия, 2010). В по-предишни години пък с тази престижна награда са били удостоявани световноизвестни писатели като Азис Несин (Турция), Ерих Кестнер и Хайнрих Бьол (ГФР), Марти Ларни (Финландия), Ърскин Колдуел (САЩ), Морис Дрюон (Франция) и др.
Носителят на наградата „Алеко“ за 2011 г. Александър Чотрич е роден на 25 септември 1966 г. в град Лозница. По образование е юрист. Пише и публикува от 1984 г., а първата му книга се появява през 1993 г. и е озаглавена „Ще ви дадем на вас една демокрация!“ След нея му излизат още двайсетина книги с афоризми, с хумористични и сатирични разкази („Непозволени мисли“, „Афоризми“, Пострежимни мисли“ и др.), весели творби за деца („Детински работи“, „Своеглава книга“ и др.). Много популярен е с острата си сатирична рубрика „Пета колона“ във в.“Српска реч“, която поддържа повече от 13 години.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …