Начало / България / Брадати вицове се прераждат в епиграми

Брадати вицове се прераждат в епиграми

2М - Стара ЗагораНовата книга на барда Митко Динев „Фсьоню“ (изд. „2М – Стара Загора”) съдържа само нови, неиздавани досега 750 епиграми и 150 луди стихотворения, част от които са публикувани във Фейсбук.

„Книгата се казва „Фсьоню“, което в моя стил означава всичко ново – обяснява най-веселият български поет. – Това е книга, която издавам след 6 години мълчание. Като я писах, съм се смял до сълзи. Много е смешна. Първата ù част съдържа 750 епиграми, разположени на около 300 страници. На останалите 150 страници са стихотворенията. Общо изданието е 500 страници. Твърде обемна е, но за мен това е нормално. Моите книги са дебели, защото пиша бързо и не се лаская от мисълта, че с епиграми пестя декари гори“.

Митко Динев научно изяснява, че епиграмата е кратък жанр, при който действието се развива в четири реда. Има завръзка, развитие на действието, герои и накрая, при развръзката, всичко се сгромолясва и настъпва неочакван край. Ако това нещо се постигне в епиграмата, значи е хубава. Като всеки весел жанр и този има своите недостатъци, защото когато веднъж го прочетеш, четейки го повторно ти става четири пъти по-несмешен. Ако трети път го четеш – става девет пъти по-несмешен… Геометрична прогресия. Като при вица: Научиш ли го веднъж – не е интересен, но пък удоволствие е да се засмееш.

MD2„100 от 150-те стихотворения са преразказани цинични, но много весели вицове – декларира г-н Динев. – Трябва да се знае, че цинизмът не е в думите, а в деформираните човешки отношения. Разбрах, че тези вицове, които са умрели и забравени от хората, сега предизвикват отново усмивки. Написах ги в рими по начин, който на мен ми харесва.”.

Илюстрациите са отново на скандалния Светлин Стоев, а корицата – на мъдреца художник-наивист Стайо Гарноев.

Вижте авторски изпълнения на епиграмите тук: