Начало / Любопитно / Книги, от които се вижда раят

Книги, от които се вижда раят

Народните вярвания казват, че свети Петър държи ключовете към райската градина – пък ние открихме как се стига дотам и чрез книгите

petrovden

Петровден е един от най-хубавите летни празници

Обикновено и жегите вече са големи… Само дето вместо с коктейл на плажа предците ни се разхлаждали със стипчивите ябълки-петровки.

В някои краища разделят Петровците от Павеловците – едните празнуват на 29 юни, а другите – на следващия ден, на 30-и.

Според фолклора Петър и Павел са братя

Петър бил вечно сърдитият, наред с това имотен, а Павел – справедлив и беден.

Друга легенда пък твърди, че Петър имал още четирима братя и заедно си поделили света. На Петър се паднала райската градина и той определял кой да влезе там. Не пуснал даже собствената си майка, защото била много проклета…

Раят в книгите е по-лесно достъпен…

Предлагаме ви например „Рай“ на Радослав Гизгинджиев – един нашумял млад автор. Книга за любовта, за срещите и за разделите, така я представя той. Всъщност историята вече е трилогия…

Добавяме и „Изгубеният рай“ – на Сесилия Самартин. Две братовчедки, едно тюркоазено море и… Фидел Кастро, и така може да се обобщи тази книга.

1

А какво ще кажете за „Кокошият рай“ – ключът за него пък държи Дан Лунгу. Жив, пъстър и експресивен роман, написан с много чувство за хумор.

Малко по-сериозно е положението с „Изкуственият рай“ на Шарл Бодлер. Нищо да не знам, нищо да не искам, нищо да не научавам – това е мечтата на френския поет.

„Необитаваният рай“ е истински шедьовър на Ана Мария Матуте… Даа, бихме поживели с удоволствие там.

2

Докато не се превърне в „Откраднатият рай“ – Ричард Дьоч напомня, че Ватиканът крие ревниво истината за него…

Може би папата просто не знае, че „Раят е в Тексас“ – и според Сюзън Елизабет Филипс, за да попаднеш в него, ти трябват дебели нерви и чувство за хумор, каквото има нейната героиня Грейси Сноу.

Ако не виждате обаче своя рай в книгите дотук – Мариуш Шчигел има друг съвет, „Направи си рай“… Той строи своя в Чехия, вашият може да е където и да е на тази земя, нали самата тя е рай…

3

Свети Петър ни е дал всъщност ключовете отдавна – затова ви желаем прекрасен празник и хубави дни в рая – с хубава книга в ръка, естествено!

До рая и обратно на Петровден ви разходи Краси Проданов

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …