Начало / Автори / Толкин – творецът на митологии

Толкин – творецът на митологии

Днес, 3 януари, светът отбелязва 120 години от рождението на Джон Роналд Руел Толкин. Основателят на жанра фентъзи с романа  „Хобитът“  и неговото продължение трилогията „Властелинът на пръстените“ е роден  в Блумфонтейн – столицата на южноафриканската провинция Фрайстат, в семейството на  Артър Руел Толкин и Мейбъл Съфилд. Баща му е командирован  в тогавашната независима република от банката, в която е работил в Англия. Десетина месеца след сватбата на родителите му, на 3 януари 1892 г., се ражда малкият Джон Толкин, когото всички наричат на галено Роналд. След две години се ражда и брат му Хилъри Артър Руел Толкин.

Като малък Джон Р. Р. Толкин е бил ухапан от тарантула. Този факт по-късно ще остави дълбока следа в неговото творчество. На тригодишна възраст се завръща с майка си и брат си в Англия. Артър Руел Толкин умира от инсулт и майката прави всичко възможна да изучи и отгледа подобаващо децата си.  Скоро обаче, на 14 декември 1904 г. умира и Мейбъл Съфилд, а. братята Толкин минават под опеката  на отец Франсис Ксавиер Морган, свещеник в Бирмингамската оратория.

През 1908 г. бъдещият писател се премества да живее в църковно общежитие и започва първата си година от следването си в Оксфорд. Преди това, като ученик, показва завидна дарба към езиците. Участва в Първата световна война като свързочник, но след 4 месеца служба се разболява от тиф и го връщат в Англия. Това са години, в които започва да се въртят първите му идеи за бъдещ роман. По това време Толкин вече бил убеден, че някога Англия е била богата с множество легенди и предания, такива като скандинавските митове, ирландските саги и келтските епоси. Те обаче били изгубени след завладяването на Острова от норманите през 1066 г. Така страната оставала пропита с келтската, но не и с англосаксонската митология и фолклор. Хрумва му мъглява идея за творба, която именува „Книга на изгубените предания“.

През 1917 г. се ражда Джон- първото му дете. На следващата година се ражда и вторият му син – Майкъл. Междувременно Толкин вече е направил няколко по-забележими опита в областта на литературата с „Таласъмска крачка“ (1915) и „Веселите моряци“ (1920). През 1921 г. той се премества в Лийдс и започва работа като преподавател по английска литература. Година по-късно е издаден и „Речник на средноанглийски език“. През 1924 г. Роналд вече е професор в Лийдс и се ражда най-известния му син — Кристофър Толкин, бъдещ редактор на посмъртно издадените творби на своя баща и техен най-голям познавач.

През лятото на 1925 г. семейство Толкин заминават на почивка във Файли, градче на Йоркширския бряг. Там наемат вила, построена върху скала, надвиснала над плажа и морето. По това време Майкъл бил болезнено привързан към мъничко оловно куче-играчка, което носел навсякъде със себе си. По време на една плажна разходка той се увлякъл в хвърлянето на камъчета във водата и за миг оставил кученцето на пясъка. На този фон мъничката петниста играчка изчезнала. Майкъл бил съкрушен. До вечерта и през целия следващ ден Толкин и малкият Джон търсили кученцето безрезултатно. За да успокои Майкъл бащата измислил приказка, в която живо кученце на име Роувър е превърнато в играчка от магьосник, или това е приказката известна днес като „Роувърандъм“.
Четири години след тази случка се ражда и дъщеря му Присила. Около 1933 г. той за пръв път подхваща историята за едно малко същество наречено Билбо Торбинс и през 1936 г. завършва „Хобитът“ — първата му издадена книга, свързана със Средната земя. То е хòбит – странно малко същество, живеещо в не по-малко странна страна. Билбо е въвлечен от вълшебника Гандалф в едно приключение заедно с тринайсет джуджета, тръгнали да открият заедно едно съкровище, пазено от дракона Смог. Но хобитът Билбо си има богатство и тръгва на път най-вече заради приключенията и заради приятелите, които познава съвсем отскоро… Четиринайсетте търсачи на съкровището минават през всякакви препятствия, срещат се с всевъзможни същества (и добри и лоши), за да стигнат до леговището на дракона. Историята около написването на книгата се е превърнала в легенда. Една вечер, докато проверява студентски съчинения, Толкин попада на празен лист. Той импулсивно го хваща и написва: „В една дупка в земята живееше хòбит.” С тези думи той поставя началото на световната си известност. Книгата си за Билбо той завършва през 1936 година. Пълната версия на романа излиза през 1948 г.

Джон Роналд Руел Толкин умира на 2 септември 1973 г. Тридесет и девет години по-късно блясъкът на славата на неговата митология постоянно расте.

Фото:biographyonline.net

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3 (4)

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ 2022!

След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 …