На фокус
Начало / Интервюта / Нощта на книгите и вярата, че са безценни

Нощта на книгите и вярата, че са безценни

Щастливци сте, ако вече сте го правили – да тръгнете в някоя топла майска нощ само с усмивката си и да откривате нови пространства, нови приятели, нови книги…

Някак неусетно свикнахме да очакваме всяка пролет Нощта на литературата. И тази година ще има! За това как се създава подобно събитие, също и как е положено началото му, пък и какво ни очаква този 9 май, си говорим с Михаела Кузмова. Тя е част от екипа в Чешкия център, който стои в основата на събитието.

Но нека най-добре ни разкаже сама повече…

Михаела заедно с чешкия писател Мартин Шмаус при гостуването му преди време у нас
Михаела заедно с чешкия писател Мартин Шмаус при гостуването му преди време у нас

 

Здравей, имам чувството, че една нощ скоро няма да е достатъчна, като гледам как лавинообразно набъбва програмата година след година… :)

– Ами може би има нещо вярно :) При първото издание на Нощ на литературата в България през 2012-а местата за четене, които ние наричаме „читателски гнезда”, са пет, при това само в София. Днес, шест години по-късно, гнездата в столицата са 19, а Нощ на литературата ще има и в още 11 български града. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

– Каква е промяната на фона на предишните Нощи на литературата? Освен местата, на които се чете, търси ли се някакво разнообразие, да речем, и в жанровете или пък в националността на авторите?

– За всяко следващо издание софийската Нощ се мести в различна част от градския център и както вече стана дума, кръгът от партньори се разширява. Тази година например за първи път се включва Посолството на Швеция, след няколко години отсъствие част от събитието отново ще бъде Френският институт. Радваме се много и на участието на Посолството на Словакия, с което Чешкият център ще има общо читателско гнездо и по този начин ще отбележим една важна годишнина – 100 години от провъзгласяването на независима Чехословакия. Наред с това всяка година се опитваме да обогатим събитието с още нещо различно – през миналата година това беше Поезиоматът, който в момента пътува из страната, а тази година – подготвеното съвместно с Къща за литература и превод виртуалното читателско гнездо, където ще можете да видите и чуете нашите партньори, които четат кратки откъси от книги на съвременни български автори в превод на различни езици. Нашите съорганизатори в градовете също винаги се опитват да изненадат публиката с нещо неочаквано и интересно.

noc2

– Всъщност как се е родила цялата инициатива? Знаем, че началото е положено в Чехия, но какво се е случило, че Нощ на литературата да си имаме и ние?

Да, идеята идва от централата на Чешките центрове в Прага, като първоначално събитието, популяризиращо преводната литература, се е организирало само в чешката столица. Първите му реализации в чужбина са свързани с представяне на чешката литература, така през 2009 година у нас, в Чешкия център, е представена възстановка на легендарния спектакъл на Леон Даниел На приказки с Карел Чапек. Сегашният формат на събитието, което се случва всяка втора сряда на месец май в много градове в Европа – а от миналата година и в Ню Йорк – се установява постепенно от 2011 година насам.

– Колко време отнема организацията на цялото събитие? Реално това са няколко часа – интересно какво стои зад тях…

– Е, това са по-скоро подробности от „кухнята”, но трябва непременно да кажа, че тези няколко часа в София и страната не биха били възможни без усилията и подкрепата на нашите партньори –посолствата и културните центрове на европейските страни, част от които са обединени в мрежата EUNIC България, Представителството на ЕК в България, фондациите „Детски книги” и „Следваща страница”, както и без съдействието на съорганизаторите ни в отделните градове. Неоценима е отзивчивостта на собствениците на местата за четене, които ги предоставят напълно безвъзмездно. Важна е и подкрепата, която Нощ на литературата в София получава от Столична община – през тази година събитието отново е част Календара на културните събития на СО. И не последно място, Нощ на литературата трудно би била това, което е, и без ентусиазма на доброволците, които се грижат за читателските гнезда.

noc

– Ти лично имаше ли време да зачетеш някоя от книгите, които ще са звездите на тазгодишната Нощ на литературата?

– В Чешкия център „задължително” се запознаваме с откъсите и книгите, избрани от нашите партньори, за да можем да подберем най-подходящото място за четене, опитваме се да открием някаква връзка между дадена книга и дадено място. Е, не винаги това е възможно, но надявам се, че повечето пъти ни се получава. Трябва да си призная, че благодарение на работата си за Нощта, съм „открила” книги и автори, които иначе може би щях да пропусна в морето на преводната продукция…

– А къде ще е най-интересно? Знам, че ще кажеш – навсякъде, ама в кое от гнездата би отишла най-напред?

– Разбира се, че навсякъде ще е интересно, но на мен ми е малко трудно да се поставя на мястото на хората от публиката и да кажа къде бих отишла най-напред. А и не ми се струва редно да го правя :) Изборът откъде да се тръгне и къде да се отиде все пак е част от приключението в Нощта на литературата. Ако сте в София, може просто на 9 май да вземете брошурката за тазгодишното издание от най-близкото до вас читателско гнездо и да съставите своя маршрут. Ако искате да се подготвите предварително или да разберете къде и какво ще се чете в останалите български градове, които са част от събитието, можете да посетите страницата ни в интернет или във фейсбук.

– Благодаря от сърце – и ще се видим… по тъмно :)

 За Нощта на литературата с Михаела Кузмова си поговори Краси Проданов

Снимки: Деница Проданова/ Чешки център

Прочетете още

244822_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 май – 26 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Преследването на Аделайн Кн.1 от дуологията CAT & MOUSE от Х. Д. …