Начало / Без категория / Във всяка хубава книга има силна жена

Във всяка хубава книга има силна жена

8 март – каквото и да правим, тази дата ни привлича като магнит в календара. Даже сме забелязали, че му се радват еднакво и мъже, и жени. Мъжете дори малко повечко, защото някак могат да си позволят да са сантиментални и романтични…

Photo by Tiko Giorgadze on Unsplash

Международният ден на жената има дълга история

Началото полага стачката на шивачките в Ню Йорк през 1908-а. Още на следващата година социалистическата партия в САЩ решава да отбележи подобаващо годишнината от събитието – вместо на 8 март обаче го прави на 28 февруари. След още една година прословутата Клара Цеткин предлага денят да се превърне в международно отбелязван ден на протест, който напомня, че жените имат права на работното си място – това вече се случва на Първата международна женска конференция на Втория интернационал в Копенхаген.

В началото 8 март е политически празник

После пък придобива характер на проява в защита на феминизма… По социалистическо време е повече Ден на майката. А днес май е повод да бъдат целунати всички колежки подред – пък те да почерпят с бонбон и някое парче сладкиш.

За първи път се празнува у нас преди 103 години

Ако си мислите, че с най-голямо нетърпение го чакат жените, лъжете се… Това е любимият ден на всички киткопродавци, така да се каже :)

Някъде е и официален празник – да речем, в Афганистан, Буркина Фасо, Еритрея, Македония, Уганда или пък Виетнам…

Ако не друго, 8 март ни напомня по прекрасен начин колко е важна жената. Знаете, че има една приказка – зад всеки успешен мъж стои силна жена…

8Mart_cr

Силни жени в книгите има много

Вземете например една Одри Хепбърн с нейните „Откровения за живота, тъгата и любовта“. Призната е за най-красивата актриса на всички времена. Обаче дали е била щастлива като жена?

Но нека сменим епохата – и да се върнем в 19. век. През 1819-а се ражда момиченце, което ще се превърне в една от най-значимите жени на всички времена – кралица Виктория. „Невероятната история на една от най-властните жени в света“ – това пък е подзаглавието на биографията на кралицата, която ви предлагаме … Струва си да се заровите в нея.

И да завършим с една българка…

При това каква българка само! Голямата Стоянка Мутафова… „Добър вечер, столетие мое“ е книга, в която самото заглавие е невероятно.

Нужно е да си оригинална, силна, завладяваща, също забавна… просто да си жена, за да приличаш поне на една хилядна на Стоянка Мутафова. В класацията на нашите най-големи жени наистина заслужава много, ама много висока позиция.

А вие доловете тази своя тиха и изобилна същност

Жените са уникални с умението си да раздават – и своята любов, и привързаността си, и вярата си… Ако сте мъж, просто прегърнете майка, любима, леля или пък непозната… кой знае, може на 8 март да започне вашата неотразима любовна история. Ето, в това сме се убедили – на този ден в България се случват всякакви чудеса.

Специално нашите са от книгите. Може да си ги подарите сами или да ги посветите някому. Сигурни сме, че от това ще се роди нещо добро. Книгите винаги са хубав вариант. Независимо дали празнувате, или обичате до полуда. Те са за всеки ден. Но някои от тях – точно като за 8 март.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 септември – 17 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Холи от Стивън Кинг 3. В …