Начало / Автори / Пороците на големите писатели

Пороците на големите писатели

И все пак световноизвестните писатели са като нас – хора със страсти, необичайни навици и много пороци. В навечерието на новата година порталът flavorwire.com припомня към какво са били пристрастени някои от най-авторитетните имена в световната литература.

1. Оноре дьо Балзак – пристрастен към кафето.
Авторът на „Шагренова кожа” пиел около 50 чаши кафе на ден. Когато и това не му било достатъчно, ядял сурови зърна кафе. Той наричал това „брутален метод”, но твърдял, че така всички идеи се избистряли в мозъка му, спомнял си много подробности от миналото, увеличавало му се е чувството за логика.

 

2. Лорд Байрон – пристрастен към секс.
Водещото перо на английския романтизъм спял във Венеция с 250 жени на година (да не споменаваме и мъжете). Сред тях е дори писателката и благородница Лейди Каролайн Лам, нейната братовчедка и негова полусестра. Но не това е най-стряскащото. Той колекционирал и интимности от всяка жена, с която е прел секс.

 

3. Елизабет Барет Браунин – пристрастена към опиум.
Тя започнала да използва опиум, когато навършила 15 години, за да лекува травма на гръбначния стълб. След като станала на 30 вече имала друга болест, принуждаваща я да взима наркотика. Към 40 вече поемала огромни дози. Тя казвала, че опиумът предотвратявал спирането на пулса й и поддържал баланса в нервната й система.

 

4. Пол Верлен – пристрастен към абсент.
Веднъж след препиване с абсент, прострелял в ръката вече бившия си любовник Артюр Рембо. Това му коствало 2 години затвор. Никога не спрял да пие абсент. Според легендата пиел и на смъртния си одър.

 

5. Фьодор Достоевски – пристрастен към хазарт.
Когато брат му и съпругата му починали, той се отдал на хазарт. Особено привързан бил към рулетката, заради което загубил доста пари. Особено подходяща за случая е неговата творба „Играчът”.

 

6. Айн Ранд – пристрастена към: амфетамин.
Докато пишела „Изворът”, нейният доктор й предписал амфетамин, като лекарство срещу умора. След това обаче тя взимала таблетки поне веднъж на ден в продължение на 30 години. Обяснението й е, че хапчетата регулирали теглото й.

 

7. Джеймс Джойс – пристрастен към миризми.
Авторът на „Одисей” бил абсолютно обсебен от телесните ухания на съпругата си Нора Барнакъл. В писма описвал тази своя пристрастеност повече от цветущо.

 

 

8. Уилям Бъроуз – пристрастен към хероин.
Това, че Бъроуз взимал хероин не е тайна. Той взимал този наркотик почти през целия си живот. Голяма част от произведенията му са автобиографични, в следствие на чувствата и емоциите, които изпитвал, докато бил друсан.

 

 

9. Чарлс Дикенс – пристрастен към моргата.
Дикенс на практика не можел да излезе от моргата. Прекарвал там дни, гледайки как телата са прибирани, изваждани, проверявани и т.н. Той описвал това си пристрастяване като „привличане към отблъскващото”.

 

 

10. Ърнест Хемингуей – пристрастен към алкохола.
Много писатели от тези години са били алкохолици, но № 1 определено е Папа. Най-силно било пристрастяването му през 50-те години, когато имал здравословни проблеми.

 

 

Фото: wikipedia.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …