Начало / България / Почина писателят Цончо Родев

Почина писателят Цончо Родев

 На 85-годишна възраст почина писателят Цончо Родев, съобщи livenews.bg. Поклонението ще се извърши на 30 декември 2011 г., в софийската църква „Света София”.

Родев е роден на 9 юни 1926 г. в гр. Провадия. Баща му Христо Ц. Родев (1880-1944) е адвокат, депутат в XXIII-тото Народно събрание. Убит е веднага след 9.9.1944, а впоследствие е осъден на смърт от т.н. Народен съд. Цончо Родев завършва основно образование в родния си град и гимназиално – във Варна, след което завършва право в Софийския университет. Като син на убит от Народния съд няма право да практикува юридическа професия и се отдава на литературна дейност. Създава редица исторически, фантастични и приключенски романи и повести за деца и юноши. Почетен гражданин на Провадия и Сливен. Носител на наградата на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” (1998), на наградата за краеведческа дейност „Д-р Иван Селимински” (1995), на почетния знак „За граждански принос“ (2006).

В творческата си биография белетристът има исторически и приключенски романи като „Черният конник“, „Наричаха ме Желязната ръка“, „Човекът без сянка“, „Двама срещу ада“, „Мечът на непримиримите“, „Пиратът“ („С черен лъв на мачтата“); „сливенската“ трилогия „Тътени“, „Бурята“, „И стана ден“; сборниците с разкази „Съкровището на Лизимах“, „Една торба ключове“, „Отгласи“ и „Отмъстителят“, очерка „Отвъд синия праг“ и др., с които са израснали хиляди български деца, възпитани в дух на родолюбие, толерантност, хуманност и достойно човешко поведение. Цончо Родев е автор на романа епопея „Изпитание“ – най-ярката художествена творба, посветена на Съединението и Сръбско-българската война. По негова инициатива от 2005 г. в родния му град Провадия се организира ежегоден ученически конкурс за исторически разказ и есе, спонсориран от писателя и негови приятели.

Фото: sl-news.sliven.net

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …