Начало / Свят / Влак „Маршак“ ще вози пътниците по една от линиите на московското метро

Влак „Маршак“ ще вози пътниците по една от линиите на московското метро

MarshakМосковското метро е известно с литературните си пристрастия. След като през април 2017 заработи Виртуалната библиотека, която всички пътници в метрото могат да ползват, от 30 януари 2018 г. по Арбатско – Покровската линия, в сърцето на Москва,  пътува и влак „Маршак“.
Особеност на тематичния влак  е не само художественото оформление, но и озвучаването със записи на стихове на поета. Вагоните на влака  “разказват” за различни етапи от биографията и творчеството му — един е “военен”, друг “детски” и т. н.
Роденият преди 130 години, през 1887 година, в град Воронеж Самуил Маршак е в Топ 10 на най-популярните детски писатели в Русия. Той е автор на детски стихове, приказки, преводач на Робърт Бърнс, Уилям Шекспир, Ръдиард Киплинг и др., драматург, литературен критик.
Тиражите на неговите книги в Русия съперничат на тези на „Хари Потър“. По думите на Олег Новиков – директор на една от най-големите руски издателски групи „Эксмо-АСТ“, само през 2016 година са отпечатани 90 заглавия на Маршак в количество половин милион екземпляра.
Децата в България познават приказката на Самуил Маршак  „Дванадесетте месеца“, която за съжаление отдавна не е преиздавана.

 Цанка Ангелова, по “Год Литературы 2018”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!