Начало / Любопитно / Искате да четете повече? Десет съвета как „да отворите нова страница”

Искате да четете повече? Десет съвета как „да отворите нова страница”

woman-reading-a-book-on-sofa--117845380-5977a22c519de200119d6f32Любина Йорданова, Лондон, по материал на BBC

Четенето е способно да събуди въображението ни, да ни пренесе в други светове, да ни вдъхнови и предизвика – не само през детството, но и през целия ни живот. И все пак е трудно да намерим време за четене, когато ежедневието ни занимава и разсейва с толкова други неща.

Ето няколко съвета, които да ви превърнат в редовен читател.

  1. Никога не оставайте без книга

Винаги носете книга със себе си, където и да отивате. Така, докато имате няколко свободни минути, возейки се във влака, в автобуса или чакате пред зъболекарски кабинет, ще прочетете нещо.

Независимо колко сте заети, направете така че да отделяте време за четене всеки ден – може да го правите и докато сте в тоалетната. Не е нужно да носите тежки книги със себе си, достатъчно е да ги заредите в телефона или четеца си. Това ще е много по-полезно  и възнаграждаващо за вас, отколкото да следите новините в социалните медии.

  1. Превърнете четенето във всекидневен навик

Превърнете четенето в рутина като определите точно време всяка сутрин или вечер, когато да се потопите между страниците на една книга. Това ще превърне четенето в навик.

Друга страхотна техника, когато нямате време, е да настроите таймер, който да отчита времето, докато четете. Така ще бъдете по-фокусирани, ако сте склонни да се разсейвате.

  1. Пригответе си списък с книги за четене

Големите надежди”? „Великият Гетсби”? „Изключителните”? „Дао Дъ Дзин”? Винаги имайте под ръка списък с книгите, които искате да прочетете. Независимо дали става въпрос за класически книги или нови издания. Веднъж щом прочетете една книга, не отлагайте четенето на следващата, което би нарушило ежедневната ви рутина. Вземайте идеи и приемайте препоръки от сигурен източник, за да поддържате списъка си свеж (книжарите в книжарници Хеликон са чудесен избор и неизчерпаем извор). Така ще очаквате с нетърпение следващото си четиво.

  1. Слушайте аудиокниги

Аудиокнигите ви дават възможност, докато правите нещо друго, да се запознаете с някоя история. Може да замените музиката с една интересна аудиокнига. Може да я слушате навсякъде и по всяко време – в колата, във фитнес залата, вкъщи или докато бягате навън.
Разбира се, слушането на аудиокнига е различно от четенето, но пък ви помага в поддържането на навик да следите развитието на сюжета. Защо не опитате с аудиокнига от първа част на поредица и да не продължите следващите, четейки книжните издания.
За съжаление, няма голямо богатство от аудиокниги на български, но пък за сметка на това спокойно може да намерите варианти на английски или други езици, за да се насладите на оригинала (аз в момента съм на вълна Вирджиния Улф и) или да подобрите владеенето на чужд език.

  1. Присъединете се към книжен клуб

Социализирайте четенето. Присъединяването към книжен клуб ще ви накара  да четете, ще ви даде възможност срещнете нови хора, да получите книжни препоръки  и въобще да имате по-голям досег до книгите. Кой не обича да обсъжда любимите си сериали? В книжните клубове правите същото – обсъждате с другите какво ви е харесало в романа или как не сте издържали на напрежението. Това ще ви подтикне да четете книги, които по принцип не бихте прочели и, кой знае, така може да намерите нов любим жанр, който досега сте отбягвали.

В книжния клуб, освен нови заглавия, ще чуете различни тълкувания – независимо дали сте съгласни с тях или не, а това би ви помогнало в четенето и в поставянето на срок в рамките, на който да прочетете книга.

  1. Не се притеснявайте да зарежете книгата, ако не ви харесва

Не се чувствайте длъжни да довършите една книга просто защото сте започнали да я четете. Това може да се превърне в голяма скука, ако го правите само защото трябва да я довършите. Не се чувствайте виновни поради тази причина. Продължете към следващата в списъка ви. Колкото повече се наслаждавате на една книга, толкова по-бързо ще четете.

  1. Създайте атмосфера, която да стимулира четенето ви

Трудно е да се концентрирате върху книгата си, когато телевизорът е включен. Създайте си такава обкръжаваща среда, че докато четете нищо да не ви разсейва. В по-топлите месеци вземете книга със себе си, излезте навън и подишайте свеж въздух, докато я четете. През зимата четете преди да заспите, за да имате здрав сън през нощта.

Не винаги е възможно да се изолирате от шумната среда, особено когато трябва да вместите четенето в трескавия си семеен живот. Опитайте се да намалите разсейващите фактори около вас като слушате музика без текст, която ще ви помогне да се съсредоточите.

  1. Набележете си цел

Няма нищо по-лошо от крайни срокове, но ако си поставите реалистична цел, тя ще ви се отплати, когато я постигнете. Ако имате натоварено ежедневие, поставете си срок, в който да прочете книга и това ще намали времето, в което я отлагате. Изчислете скоростта, с която четете и си поставете постижим план колко страници на ден или седмица да четете. Ако това е твърде ограничаващо, то си набележете броя книги, които искате да прочетете за един месец или за година. Така ще поддържате четенето си. Когато постигнете желания резултат, не забравяйте да се възнаградите – защо не с нова книга.

  1. Оставете книгата, когато стане твърде интересно

Мразите ли, когато телевизионен сериал завърши в най-напрегнатия момент? Това е сигурен трик, който ще накара зрителя да гледа следващия епизод. Постъпете по същия начин, когато четете книга и я оставете, когато сте стигнали до най-интересното. Това ще ви изпълни с очакване за момента, когато ще продължите четенето, защото искате да разберете какво се случва.

  1. Изберете теми, които са ви приятни

Ако не сте редовен читател и започнете с „Война и мир”, това може да ви откаже. Изберете си теми, които вече предпочитате – ако си падате по шпионските филми, опитайте с книгите на Джеймс Патерсън.  Ако харесвате история, вземете една от книгите на Филипа Грегъри например.
Изберете онова, което сте установили, че ви завладява или теми, които ви привличат във филмите. Веднъж щом откриете автор, който ви харесва, прочетете всичко, което е написал. Дикенс или Оскар Уайлд, няма значение, забавно е да си изберете един писател и да прочетете творчеството му. Това е и добър начин да попълните списъка си с книги за четене.

shutterstock_211608310

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …