Начало / Любопитно / 11 чудесни книги, които да ви помогнат да започнете 2018-а правилно

11 чудесни книги, които да ви помогнат да започнете 2018-а правилно

ил.1.главнаЗабравете несгодите от 2017 г., започваме новата година с нов позитивен поглед към света.

Началото на годината е време за равносметка и детокс. Това не значи само посещение на фитнеса, за да изразходим планините от храна, погълната по празниците. Става дума и за тренировка на душевното ви и умствено състояние.

Време е да оставим негативността от 2017 г. там и да се фокусираме върху чистото начало на 2018 г. Допълнитела предпоставка за ново начало ни дава и това, че тази година започна в понеделник. Това прави началото на 2018-а идеалният момент за поставяне на дългосрочни цели и за създаване на нови перспективи.

Затова ви предлагаме списък от 11 вдъхновяващи книги, с които да мотивирате ума си:

 1. „48 закона на властта” от Робърт Грийн

„48 закона на властта” е цитирана в песни на JayZ, Kanye и Drake, превеждана на 24 езика и от нея са продадени 1.2 млн. екземпляра само в САЩ. Затова нищо чудно, че именно тя е на първо място в списъка. Съветите на Грийн как да преобърнете живота си и да го насочите в правилната посока като сами поемете властта са приветствани като „мега култ” по света.

 1. „Преследване на щастието” от Рут Уипман

Ако търсите именно щастие, търсенето ви приключва с книгата на Рут Уипман от 2016 г. „Преследване на щастието” показва какво значи да си наистина щастлив. Пътувайки от Великобритания към Щатите, Уипман открива, че американците са вманиачени в това да „намерят щастието”. През приключенията, които ѝ се случват, тя открива своя собствен път към него.

 1. „Щастлив. Дневникът” от Фиърн Котън

Кампанията на Фиърн Котън „Щастлив” е вече факт по радиото и телевизията в САЩ. Дневникът ви мотивира да се оглеждате и да разпознавате радостта във всеки отделен ден и да се наслаждавате на щастието.

 1. Сапиенс. Кратка история на човечеството” от Ювал Харари

Номер 1 в класацията на „Съндей Таймс” с продадени над милион екземпляра, книгата разлежда какво наистина значи да бъдеш човек и какво ни предстои на всички в бъдещето, като ни съпровожда през дългата и сложна история на човешкия вид.

 1. Аудио книга – „Писмо до дъщеря ми” от Мая Анджелоу

В тази вдъхновяваща книга, която се състои от кратки разкази, Мая Анджелоу пише писма до дъщерята, която никога не е имала. Описва непокорното си минало и дава съвети как да живеем смислен и пълноценен живот.

 1. „Племе от ментори: Кратък съвет за живота от най-добрия в света” от Тим Ферис

През 2017 г., след като няколко от приятелите на Тим Ферис умират един след друг, той започва да се вглежда в себе си и да се чуди дали живее правилно живота си. За да помага на други в подобна ситуация, които искат да започнат наново и да се изградят из основи, той пише „Племе от ментори” е под номер 1 в секцията за бизнес уроци в „Амазон”.

 1. „Петсекундният дневник: най-добрият дневник и най-бързият начин да забавите нещата, да станете по-силни и да си свършите нещата” от Мел Робинс

В светлината на досегашния успех на Мел Робинс с „Петсекундното правило”, сега излиза и новото ѝ заглавие „Петсекундният дневник”, в което ви дава стъпка по стъпка насоки как да подредите живота си, как да бъдете уверени в себе си и, най-вече, как да бъдете щастливи. Чудесен начин да започнете 2018-а.

 1. „Размисъл: Практическа насока към намирането на вътрешен мир и спокойствие в един неистов свят” от Марк Уилямс

Тази книга за самопомощ е дело на проф. Марк Уилямс от Университета „Оксфорд” и се базира на когнитивна терапия. Доказано е, че тази терапия е точно толкова ефективна, колкото наркотиците за намаляване на депресията и стресът, затова се препоръчва от психолози по цял свят. Това е най-добрият наръчник за всеки, който се чувства претоварен от ежедневния стрес.

 1. Медитация в багри” от Ема Фарарънс

Тенденцията на книги за оцветяване за възрастни продължава. Доказано е, че те помагат за намаляване на стреса, успокояват нервите в ежедневието. А това, че тази е в джобен размер, я прави удобна да я носите със себе си в случай на кризисни ситуации.

 1. „Обичайте живота, живейте живота: как да имате щастие и успех, по-големи от най-смелите ви мечти” от Сю Стоун

Тази класика в областта на книгите за самопомощ представя упадъка на Сю Стоун през 90-те и решението, която тя взема, за да преобърне живота си. Вдъхновяващата книга показва как авторката променя живота си с огромната сила на мисълта и как всички ние можем да го направим.

 1. „Парадоксът на шимпанзето” от проф. Стив Питърс

Книгата „Парадоксът на шимпанзето” е базирана на научен факт и обяснява как собственият ви ум може да ви пречи по пътя към щастлив, продуктивен и успешен живот. Проф. Стив Питърс разглежда тези идеи и предлага начини, по които да се справим с „шимпанзето” в нас, за да може всички да живеем живота, за който мечтаем.

 

Превод Кристина Цонева, по материали от „The Debrief”

Прочетете още

216030_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 ноември – 2 декември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Минало време от Лий Чайлд /за 1-ви път в класацията/ 2. Живот …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *