Начало / Любопитно / 8 начина да четете (много) повече книги през идната година

8 начина да четете (много) повече книги през идната година

iКолко книги четете, пита ни Нийл Пасриша (Neil Pasricha) − канадски автор, предприемач и оратор, поддържащ блога „1000 страхотни неща“ (1000 Awesome Things) и автор на книгите „Книгата на страхотните серии“ и „Уравнението на щастието“? И продължава:
През целия ми живот на възрастен съм чел средно по пет книги годишно и то, ако ми остане време. Прочитах няколко докато съм в отпуска и още няколко, които стояха на нощното ми шкафче целогодишно.
Изведнъж предната година сам се изненадах и прочетох 50 книги. Тази година се стремя към 100-те. Никога досега не съм се чувствал толкова креативен във всяка област от живота ми. Да подобря навиците си на читател беше сякаш парченцето домино, което падна и задейства всички останали.
Защо не съм го направил по-рано? Съвременният ни свят е създаден за плоско плъзгане по ръба на нещата, а не за дълбоко гмурване във важните от тях, затова ми отне малко повече време да идентифицирам промените в навиците ми като читател. Никоя от тях няма връзка с това колко бързо чета. Всъщност чета доста бавно.
Ето моите 8 съвета, с които да отделите по-голямо място на четенето в живота си:

1.    Отделете централно място за книгите в дома си
Представете си, че в средата на стаята ви стои голям нов телевизор. Не случайно телевизията е част от масовата култура, има толкова много разнообразни програми и е много по-лесно да се пресегнем към дистанционното. Миналата година с жена ми преместихме телевизора в гостната, а в хола сложихме голяма дървена секция с книги. Сега всеки ден минаваме покрай нея, докосваме я и много по-често посягаме към книгите. А телевизора използваме  когато дават Супер купата или по „Нет Фликс” излъчват новия епизод на „Къща от карти”.

2.    Заявете го „публично”
В книгата си „Психология на убеждението” Робърт Чалдини показва психологическо проучване, според което, ако хората веднъж обявят гласно залаганията си, са много по-убедени, че именно техният кон ще спечели, отколкото са били, когато тихомълком са поставили залога.

3.    Намерете си няколко списъка със „задължителни” книги, на които имате доверие и се движете по тях
Издателската индустрия публикува около 50 000 книги годишно. Нима имате време да преглеждате дори анотациите на 1000 книги всяка седмица? Никой няма, затова повечето хора използват оценките и препоръките на други читатели през платформи като „Амазон” и „Good Reads”. Но има и по-бърз начин да направите първоначална селекция на заглавията, които да прочете. Много писатели, издатели, блогъри и всякакви публични фигури публикуват свои списъци на любими книги. Изберете някого, когото харесвате и се доверете на препоръките му като начало.

4.    Променете мисленето си, що се отнася до отказването
Аз си позволявам да оставя 3-4 книги за всяка 1, която съм дочел до края. Все пак, за да се отказвам от възможно по-малко книги и да имам време да чета тези, които наистина харесвам, прочитам 4-5 страници от книгата, преди да си я купя, за да преценя дали е подходяща за мен.

5.    Прекратете абонамента си за повечето печатни медии, които рядко четете
Преди време бях абониран за 4 или 5 вестника, които рядко прочитах изцяло. С годините осъзнах, че това отнема от времето ми за дълбокото четене. Затова прекратих абонаментите си и сега през времето, което отделях да преглеждам преса, от която не се интересувам, чета книга.

6.    Утроете пространството за книгите ви
Осъзнах, че с години гледах на лавиците си с книги и на самите книги като на артистична част от интериора. Тези книги стоят добре на масичката за кафе до вазата с цветята. Сега виждам всичко това като динамичен организъм, който постоянно се движи и се променя. През по-активните седмици махам по 3-4 книги от рафтовете и слагам няколко нови. Така можете да давате назаем на приятелите си тези, които сте свалили и да получавате от тях в замяна.

7.    Четете печатни книги – които можете физически да докоснете
Не само такива, разбира се. Но след като почти всеки от нас по цял ден гледа различни екрани – компютри, мобилни телефони, таблети и пр., и пр., ще ни се отрази добре поне когато четем за удоволствие да не го правим от устройство.

8.    Приложете правилото за десетте хиляди стъпки
Мой приятел веднъж ми каза, че прочел, че според Стивън Кинг човек трябва да чете по 5 часа на ден. Кой има толкова време, коментирахме тогава. След години същият мой приятел се озова на почивка в Мейн, където чакал на опашка за билети в театър и познайте кой бил до него. Стивън Кинг, който четял книга, докато чакал реда си. А после, когато влезли в залата, Кинг продължил да чете чак докато не загасили лампите. Това ми напомни броя стъпки на ден, които трябва да направиш според мобилното ти приложение − докато се разходиш в супермаркета, паркираш в отдалечената от входа част на паркинга, играеш си с децата си преди лягане и бам! − без да усетиш, си стигнал десетте хиляди стъпки за деня.

Е, не съм получил потвърждение от Стивън Кинг за историйката, която приятелят ми разказа, но поуката тук е, че винаги можем да намерим повече време в забързаното ежедневие за четене.
1

Превод Кристина Цонева, по материали от „Харвард бизнес ревю”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …