Начало / Свят / Майкъл Ондатджи разкри архивите и писателските си трикове

Майкъл Ондатджи разкри архивите и писателските си трикове

2729След като Мирослав Пенков бе избран и почерпи знания от един от най-популярните писатели в света, вече стотици фенове ще имат шанс да черпят знание за писането от Майкъл Ондатджи. Това се случи, след като авторът на „Английския пациент“ предостави за обществено ползване своите архиви.

Той разкри дори фотография на схемата, по която е изграждал сцените в най-популярната си книга. Писателят разкрива тайните си за „Хари Рансъм Център“ от университета на Тексас в Остин. Архивът на центъра включва и примери от творчеството на Уилям Фокнър, Тенисън и Уолт Уитмън.

Ондатджи разказва на директора на центъра Стивън Енис, че пише поне четири варианта на една книга на ръка, преди да седне на пишещата машина или компютъра. „След това я преработвам, принтирам, преписвам я на ръка“, казва писателят.

В бележниците на Ондатджи могат да бъдат намерени снимки от пиянско парти в Оксфорд, което го вдъхновява за сцена от романа. В публикуваните архиви е включен и първият му ръкописен вариант.

Той добавя: „В тези начални етапи на писане на ръка на книгата понякога имам нужда от разсейки – например нечий стих, просто няколко строфи, или някоя картина или снимка, на която попадам в някое списание. Всичко това ми оказва влияние. Дори подсъзнателно.“

2324Архувът на родения в Шри Ланка канадски писател включва дузини бележници, изписани на ръка с тежък и нечетлив почерк, както и различни илюстрации, които са го мотивирали. Включени са и оригинали на „Котешката маса“ – последният му роман, излязъл през 2011 г., негови поеми и стихове, кореспонденцията му с други писатели, включително Алис Мънро и Маргарет Атууд.

В експозицията са и адресници, календари, речи, сценарии. Има и писма между него и актьори като Жулиет Бинош, Уилям Дефоу, Ралф Файнс и Кристин Скот Томас и разясненията му за ролите им във филма по „Английския пациент“.

„Винаги съм се възхищавал на вида на тези бележници, изписани на ръка. Много повече от напечатаните. Много ми се иска някой ден да успея да публикувам написана на ръка книга. Но краснописът ми е ужасен. Понякога дори сам не мога да си разчета“, казва още Ондатджи.

В момента канадецът е в разгара на създаването на новата си книга, която е със заглавие „Warlight“.