Начало / България / Как да открием и да постигнем това, което искаме

Как да открием и да постигнем това, което искаме

PrintСлед безапелационния успех на „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния”, „Най-новата книга за езика на тялото”, „Езикът на тялото в любовта”, „Езикът на тялото на работното място” и „Защо мъжете искат секс, а жените се нуждаят от любов” международната сензация Алън и Барбара Пийз ще зарадват почитателите си с нова книга на български език.
„Отговорът: Как да открием това, което искаме от живота, и да го накараме да се случи” има за цел да разбие границите, които човек е научен сам да поставя пред себе си, и демонстрира с примери, че истинската промяна в живота е напълно възможна, ако задаваме правилните въпроси.
Какви са първите стъпки към промяната? Как да достигнем до правилната цел? „Отговорът” на тези и още други въпроси ще откриете, проследявайки личните истории на Алън и Барбара, както и благодарение на подробен анализ на последните научни подходи към способността на мозъка да води към успех.
Когато на пръв поглед невъзможно за преодоляване препятствие се появява в живота на Алън и Барбара Пийз, те се обръщат към науката, за да разберат как да превърнат провала в бляскав успех. Те попадат на нови изследвания на мозъка, чрез които да препрограмират нагласата си, да забележат възможностите пред себе си, да отделят истински ценното от ненужното и да се съсредоточат върху целта си, вместо върху трудностите.
В „Отговорът: Как да открием това, което искаме от живота, и да го накараме да се случи” свръхуспешната двойка споделя личните си преживявания и с чувство за хумор демонстрира от първа ръка, че промяната – това си ти.
Алън и Барбара Пийз са една от най-успешните двойки писатели. Автори са на общо осемнайсет бестселъра, десет от които заемат челна позиция в класациите. Организират семинари в над трийсет страни всяка година, а книгите им до момента са преведени на петдесет и пет езика с над двайсет и седем милиона продадени копия. Успешната двойка редовно се появява на телевизионния екран, като до момента е участвала в създаването на девет телевизионни сериала, четири театрални постановки и хитов филм. Фирмата им „Пийз Интършешънъл” ООД включва видео филми, курсове за обучение и семинари за бизнеса, а ежемесечната им колонка, посветена на взаимоотношенията, се чете от над двайсет милиона човека в двайсет и пет страни.

OТКЪС
Първа глава
Разкриване на тайната на РАС

„Всичко, на което умът повярва и възприеме, тялото може да постигне.“
Наполеон Хил, 1937 г.

Когато през 1937 г. Наполеон Хил изрича тези славни думи в класическата си творба „Мисли и забогатявай“, той не разчита на проучванията на мозъка, на мозъчните скенери или технологията (които сега вече възприемаме за даденост), за да докаже възгледите си. Той твърди, че ако можете да мислите с яснота за нещо и наистина го искате, можете да го постигнете. Науката елиминира голяма част от мистерията и илюзиите около емблематични изказвания, като това на Хил, и сега разполагаме с научни прозрения за процесите на постигане, поставяне на цели, самореализиращи се предсказания, функцията на молитвата и Закона на привличането. Сега науката може да ни покаже къде и как успехът действа в мозъка. Ще научите за забележителна система, заложена в мозъка на всеки – ретикуларна  активираща система – РАС.
Разположената в мозъчния ствол, РАС представлява група нервни влакна, по-известни под названието ретикуларна формация. РАС участва в различни важни функции на човешката биология, включително спането и ходенето, дишането, биенето на сърцето и поведенческата мотивация. РАС също така допринася за сексуалната възбуда, апетита и яденето, изхвърлянето на отпадъчните вещества от тялото, контрол на съзнанието и възможността вниманието да бъде насочено към определени въпроси. Травми, нанесени на РАС, могат да предизвикат кома и са свързани с няколко медицински състояния, включително нарколепсия .
РАС функционира като мрежа от неврони и нервни влакна, които минават през мозъчния ствол. Тези неврони се свързват с различни части от мозъка. Системата има две части: възходяща РАС, която се свързва с части на ума, включително кортекса, таламуса и хипоталамуса, и низходяща РАС, която е свързана с малкия мозък и нервите, отговорни за зрението.

РЕТИКУЛАРНАТА АКТИВИРАЩА СИСТЕМА

Около средата на ХХ век физиолозите предполагат, че някои дълбоки структури в ума контролират будното състояние, бодростта и мотивацията.
Учените откриват за пръв път съществуването на РАС през 1949 г., когато, в университета на Пиза, Х. У. Магун и Джузепе Моруци разглеждат невралните компоненти, които регулират механизмите на сън и будно състояние и публикуват открития-та си в първи брой на научното периодично издание „Електроенцефалография и клинична невропсихология“. Тази ранна разработка в последствие води до откритието, че РАС представлява портал, през който почти цялата информация навлиза в мозъка (миризмите са единственото изключение: те влизат директно в емоционалната част на мозъка). РАС филтрира входящата информация и оказва влияние върху онова, което забелязваме, степента на възбуда и преценява коя информация да не получи достъп до мозъка.
РАС е свързана с гръбначния мозък в основата му, откъдето приема информация, която се подава директно от възходящите сензорни пътища. Всяка нова информация или познание трябва да навлезе в мозъка през едно или повече от сетивата и се декодира от сетивните рецептори на тялото. Оттам информацията се предава по нервите към кожата или тялото към гръбначния стълб и нагоре през ретикуларната активираща система към онази част на мозъка, която приема данните от определено сетиво.

РАС е командният и контролен център на ума

РАС е мястото, където се срещат вашите мисли, чувства и външни влияния. Тя оказва динамични ефекти върху моторните центрове на ума и в дейността на мозъчната кора като фронталния лоб. Това е мрежа от нервни пътеки, които филтрират всички сензорни данни, които мозъкът получава от външния свят. Всичко, което виждаме, чуваме, чувстваме или вкусваме, преминава през РАС. Казано с прости думи, РАС е ключът за включване на мозъка и е главният мозъчен център за мотивация.

Как действа РАС

Мозъкът обработва над четиристотин милиона бита информация всяка секунда, но едва две хиляди бита могат да бъдат обработени съзнателно. Останалите се обработват несъзнателно. С други думи 99.9999 процента от информацията, която ни се представя всеки ден, минава незабелязано. Това е единственият начин да се справим с ежедневния живот и милионите битове информация, които нахлуват в съзнанието ни и привличат вниманието. Ако трябва да се справим с цялата информация едновременно, няма да успеем и ще изгубим съзнание. Затова еволюцията ни е дала РАС – начинът, благодарение на който да филтрираме цялата информация и да извлечем единствено важното за нас във всеки момент.
Функциите на РАС са като работата в офис, оценяване на входящата информация и приоритетно подреждане на въпросната информация под формата на съобщения, които изискват вниманието ни. Това е филтър между съзнанието и подсъзнанието, и са необходими инструкции от съзнанието, които да бъдат подадени към подсъзнанието. След това умът инструктира тялото, за да превърне физическата дейност в необходима, за да се съобрази с образа, който подава РАС. Системата преглежда средата за информационни модели, които отговарят на убежденията или познанията. След това свързва мислите и чувствата с познати модели от средата. Когато открие познатото, съзнанието получава сигнал.

Вариации на РАС

РАС съществува и в други примати. Шимпанзетата например имат деветдесет и девет процента от нашата ДНК и, също като хората, РАС на шимпанзето получава всички входящи сензорни данни. Тя преглежда и подрежда приоритетно въпросните данни в съответствие с вградените „програми“, по абсолютно същия начин, както при хората. Контролира основните функции на шимпанзето като пулс, сън, съзнание, храносмилане и функции на сърдечно-съдовата система. Онова, в което РАС на шимпанзето се различава от човешката е, че ние имаме по-високо развито усещане към самите нас. Ние сме тласкани напред от неутолима нужда да знаем кой, какво, защо, къде и кога. РАС на шимпанзето действа като примитивен компютър с основни програми, докато човешката РАС функционира като най-новата, най-динамична компютърна система.
В мозъка на някои хора РАС не може винаги и ефективно да възбуди мозъчната кора, както би трябвало. Подобни хора имат трудности с научаването на нови неща, паметта им е слаба, самоконтролът е ограничен. Когато РАС е свръхстимулиран, поведението ни се отличава със свръхбдителност, сензорна хиперчувствителност, непрекъснато говорене, безпокойство и свръхдейност. При хората, диагностицирани с разстройства, свързани с нарушение на вниманието (РНВ и ХНРВ ), възходящата РАС не разполага с достатъчно химически норепинефрин, за да възбуди мозъчната кора. Норепинефринът е същият химикал, който се освобождава, когато сърдечната ни дейност се учести или дишането ни се ускори и т.н. Хора с РНВ и ХНРВ могат да вземат лекарства, които временно превръщат РАС в по-ефективна при използването на наличния норепинефрин. Това помага за концентрацията им, възприятията, за способността им да запомнят и подобрява уменията им да учат.
Освен това РАС отговаря и за социалните контакти. При интровертите дейността вътре в РАС е по-активна, отколкото при екстровертите. Учените вярват, че РАС на интроверта се възбужда по-лесно, отколкото на екстроверта, защото интровертите често срещат трудности при разговорите си с други хора и в такива моменти мозъкът им показва силна реакция, много подобна на паника.

РАС притежава джипиес и търсачка

Вашият РАС откликва на името ви, на всичко, което застрашава съществуването ви, и на информацията, която трябва да опознаете незабавно. Ако например търсите компютърен файл, който сте сигурни, че е някъде на десктопа, РАС подава сигнал на мозъка да търси името на файла – например маршрут за пътуване зад граница – или ще се фокусира върху една дума в името на файла, за да ви помогне да го откриете. Функция на РАС е също и така нареченият Закон за привличането.
„Марк Аврелий казва: „Човек се превръща в онова, над което мисли цял ден.“ Ако това е истина, аз щях
да бъда жена.“Стив Мартин
Вашият РАС има вградена джипиес система. Когато имате джипиес, не се налага да познавате пътищата в даден град. Достатъчно е да решите къде искате да отидете. Вие вкарвате данните, а джипиесът ви насочва. Ако завиете в грешна посока, той ви връща на правилния път. Сателитният софтуер в джипиеса измисля как да стигнете до целта – и това е точно начинът, по който работи вашата РАС. С джипиес трябва да решите къде искате да отидете, не как да стигнете там. По съвсем същия начин, след като определите целта си, вашата РАС започва да вижда всичко, свързано с нея. Ако се отклоните от курса, тя намира нов маршрут. Ще ви разкажа повече по този въпрос по-късно.
РАС наподобява ракета, която търси топлината на сърцето – влагате координатите къде искате да отиде, натискате копчето за изстрелване и тя пристига на желаното място. По пътя филтрира безполезната информация около вас и запазва единствено актуалната. Инструкциите може да бъдат: „Внимавай да чуеш името ми“, така че, ако вървите през многолюден мол или се намирате на летището и кажат името ви по високоговорителите, вие ще го чуете.

РАС наподобява ракета, която търси топлината на сърцето.

Как действа системата при вярата

Учените са открили, че РАС контролира и системата на вярванията ни и ще набележи или подбере информация, която ги подкрепя. Това означава, че независимо в какво вярваме и какво мислим, нашата РАС ще обърне повече внимание на него или ще филтрира останалата информация, за да ни помогне да стигнем до онова, в което сме избрали да вярваме. Затова някои хора виждат възможности, докато други виждат трудности. Това е и причината някои да вярват в неща, които останалите от нас знаят, че не са истина.
В китайския език думата „криза“ е съставена от два йероглифа – единият означава опасност, а другият възможност.
Очевидно е, че онова, което изпитваме към дадено събитие е повлияно от онова, което мислим, че означава. С други думи, системата на убежденията и вярванията ще определи дали нашата РАС ще работи за нас или против нас. Ако вярваме, че можем да изкараме пари единствено като полагаме упорит труд, ще виждаме единствено информация, която потвърждава тази увереност и ще продължаваме да живеем живота си, убедени в това. Нашата РАС ще филтрира и отстрани всички възможности, които ни предлагат начини да изкараме повече пари, без да ни се налага да работим чак толкова упорито.
Нашата РАС може да работи както за нас, така и против нас. Това изцяло зависи от онова, за което мислим.
Ако искате вашата РАС да работи за вас, тогава трябва да я програмирате така, че да внимава за онова, което искате, не за онова, което не искате. Когато програмирате специфична идея или цел във вашата РАС, няма значение дали спите или сте будни, дали мислите за въпросната идея или не – РАС ще открие точно онова, което сте є казали да търси, също както търсачка в компютър. Тя ще отдели и запази съответната информация от милионите битове информация около вас, за да привлече вниманието ви, и ще изхвърли ненужната. Когато създадете ясна, фокусирана картина на онова, което искате, РАС включва на по-висока скорост и не спира, докато не я открие. Вие ще разгледате всичко в подробности по-късно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!