Начало / Свят / „Престъпление и наказание” донесе 13 500 паунда на собственичката си

„Престъпление и наказание” донесе 13 500 паунда на собственичката си

64109zФьодор Достоевски може и да е писал под нарастващата нужда на собствените си дългове от хазарт, но залогът на една жена от 14 паунда донесе в ръцете й първо издание на английски на „Престъпление и наказание”, изровено от кашон с книги на старо.

Книгата, която представя психическите мъчения и моралните дилеми на студента Разколников, който е принуден да извърши убийство, за първи път е публикувана на части в руско списание през 1866 г. След година е събрана в два тома, а през 1886 г. в Лондон излиза и първото й издание на английски – обемна книга със сини корици.

На едно от редките копия на това издание се натъква читателка в Ланкашър, която го купува за 14 паунда. „Не обърнах специално внимание на този кашон, нямах време, а и си бях определила максимален бюджет от 20 паунда. Това бяха класически романи и не вярвах да открия нещо вълнуващо”, разказва жената, пожелала да запази анонимност: „В началото дори не забелязах книгата, а и да бях, нямаше да й обърна внимание – изданията на класически романи се продават на търгове постоянно”. Когато обаче проверява онлайн, открива, че друго копие от същия тираж е продадено в САЩ за 12 000 долара (9000 паунда) и решава да се свърже с търговеца Крис Олбъри.

„Едва не паднах от стола, когато получих размазана снимка и кратко описание на книгата на имейла си една сутрин. Веднага разбрах, че е важно и рядко издание, но в началото не осъзнах за каква ценност наистина става дума, докато не направих допълнителни проучвания”, разказва Олбъри, който е установил, че в библиотеки по света има по-малко от 10 запазени копия на това издание в библиотеки по целия свят: „Има толкова много колекционери на първи издания, които биха дали много за това рядко издание – все пак това е една от най-великите литературни класики на всички езици”.

Преди дни книгата е продадена за 13 000 паунда на колекционер в Лондон. „Беше много вълнуващо и за мен винаги е привилегия да организирам търгове с подобни редки предмети, въпреки че ми е жал за разочарованието на тези, които не са успели да се преборят в наддаването и ще трябва да чакат десетилетия, преди отново да се открие такава възможност”, споделя Олбъри. Жената, открила книгата, твърди, че тайно се надявала тя да бъде продадена за 10 000 паунда, но мислела, че това е твърде оптимистично.

Първо издание на английския превод на „Престъпление и наказание” не се е появявало в търг от 1991 г. През 2016 г. бяха продадени две издания на първия тираж в САЩ, излязъл 6 месеца след лондонската премиера. И двете книги се продадоха в Ню Йорк за 9500 и 2600 паунда. Според Олбъри, руското първо издание вероятно днес би достигнало 20 000 паунда на търг.