Начало / Критика / Ник Харкауей: Да печелят читателите, които препоръчват книги. Ще бъде убиец!

Ник Харкауей: Да печелят читателите, които препоръчват книги. Ще бъде убиец!

На завършилата наскоро конференция „FutureBook” издателите споделиха, че е трудно да продават печатни и електронни книги заедно, тъй като се осчетоводявали отделно.Това становище обаче е остро критикувано от Ник Харкауей – писател и син на популярния автор Джон льо Каре.  „Това е лош аргумент. Филмите и комиксите се продават по този начин – заедно. Защо? Защото това е начинът да продаваш медия в дигиталната ера”, пише той в своя блог.

Харкауей смята също така, че трябва да се създаде система, която да облагодетелства читателите, които помагат за разпространяването на книги. „Например някой купува книга и ако я препоръча на друг,  печели от това. Колкото повече хора препоръчат дадена книга, те да печелят повече точки и те да водят до намаления. Ще бъде убиец!”.

Писателят споделя, че е съгласен с твърденията на конференцията направени от Чарли Редмейн – изпълнителен директор на сайта pottermore.com. Редмейн твърди, че издателствата трябва да изграждат по-добре имиджа на писателите. Според него те публикуват само известни имена, а пренебрегват по-непопулярните автори. На тях помага търговецът, а не издателствата. Според Редмейн, който преди е работил в „ХарпърКолинс”, издателствата ще печелят повече ако инвестират в писателите, а не просто да направят 2 седмици промоция на новата му книга и да го забравят до следващата. Неговото мнение е, че трябва в по-дълъг период, например две години, да се инвестира и да се изгражда името на един писател. Това ще доведе до печалби.

Ник Харкауей е английски писател, роден 1972 г. Той е автор на научно-фантастичния роман „The Gone-Away World”, публикувана 2008 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …