Начало / Автори / Джулиан Барнс: Никога не започвам с персонажите, винаги на първо място е идеята

Джулиан Барнс: Никога не започвам с персонажите, винаги на първо място е идеята

Джулиан Барнс, авторът на наградената с „Букър” книга „Предчувствие за край” заявява, че никога не започва с персонажите на един роман, а на първо място е идеята. „Никога не започвам с героите на историята. Винаги на първо място е моралната идея, а след това започвам да мисля, какво се случва и на кого”, коментира писателят пред британския „Телеграф”.

Авторът сравнява структурата на романа с броненосец – общото е, че и двете имат костна система отвън и отвътре. „Външните кости изграждат цялостната структура”, обяснява той. „Аз го наричам скелет. Но е повече като хрущял. В процеса на писане, нещата се огъват по различен начин”. Барнс допълва, че идеите, времето са  мускулите на книгата.

Обяснението на Барнс за начина на писане  е доста нестандартно. Изглежда при него планирането е на заден план, а случващото се в процеса на творчество е водещо. „Работата на автора е представена като тази на хирурга – с жив организъм”, коментират редакторите от „Телеграф”.

Джулиан Барнс е роден през 1946 г. в Лестър. Известен е с ироничния си стил. Смятан е за представител на постмодернизма. Сред най-известните му произведения са „Папагалът на Флобер”, „Бодливо свинче”, „Артър и Джордж” и новият му роман, който му донесе „Букър” – „Предчувствие за край”.

Сзързани заглавия
Джулиан Барнс: Книгите придават смисъл на живота
Джулиан Барнс очаквано взе наградата “Букър”

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ddd6b542621bb68904c090c2d5490326

Георги Дюлгеров: Аз съм за качествения зрител, който ще помни филма

Новата книга на режисьора ще бъде представена първо в Бургас „Биография на моите филми“ от …