Начало / Критика / Един живот ли бе, да го разкажеш

Един живот ли бе, да го разкажеш

Юлия ПЕТКОВА

Cover-Kucheshki-jivotСмених много животи. С всеки нов живот научавах нов урок. Всъщност… с вас не сме ли се виждали преди?

Кой не е чувал за говорещото куче Тоби, Бъди, Бейли или Ели, дето сменя живот след живот и собственик след собственик в търсене на истинското си предназначение? (Винаги, когато му се струва, че е разбрал живота, последният се променя.) Докато един ден не открива, че мисията му е да спасява хората. Сигурно защото те се хапят помежду си като… кучета! Всъщност тази книжка за пореден път ще ви наведе на мисълта, че по-голям звяр от човека няма.

„Кучешки живот” умили Америка, превърна се в безапелационен бестселър, превзе върховете на всички класации за продажби отвъд океана и съвсем естествено се прероди във филм с участието на Денис Куейд, Пеги Липтън (от „Туинпийкс”) и Брадли Купър (като гласа на кучето). Режисьор на лентата, която вече се радва на успех и в кината у нас, е Ласе Халстрьом.

„Смисълът на действията на хората е непонятен за кучетата и не можех да проумея защо бяхме разделени, но знаех, че все някога Итън щеше да дойде и да ме намери. Любовта на Уенди към мен бе непринудена, но объркана – непонятна за мен смесица от емоции. Наричаше ме Мечо Пух, Гушко, Снуп Дог, Лено и Писташио. После отново станах Мечо Пух, въпреки че най-вече се придържаше към Мечо с вариации: Мечо Буболечо, Пухчо, Мечо Сладкишчо, Мечо Гушанчо и Супер Мечо.”

Мда, в съзнанието на Тоби хората са много по-сложни от кучетата и имат много по-важно предназначение. А целта на доброто куче е да бъде вярно някому до края, независимо какво се случва. Накратко: да бъдеш добро куче, означава да търсиш, намираш и спасяваш хора. Да бъдеш добър човек…, значи същото.

Това е той, героят на У. Брус Камерън – един четириног приятел, който може да научи и малки, и пораснали деца на благодарност и преданост до живот. Да им покаже, че няма нищо по-ценно и умиротворяващо от грижата за друг човек. Казано другояче, докато сме на този свят, време за тъгуване няма – твърде много неща имаме да учим и вършим всеки ден.