Начало / Критика / Лошо е да си с някого, който не те прави щастлив

Лошо е да си с някого, който не те прави щастлив

Любина ЙОРДАНОВА, Хеликон Русе

16832076_10208563575382605_7018548564332070420_nВ „Каже ли ти някой „Ти ме допълваш“, бягай!” обичаната от всички Упи забавлява в едно различно аплоа. По лек, прям и здравомислещ начин тя говори за брака, предбрачните договори, секса, любовта, приятелството, семейството и всъщност какво наистина е същественото в тези взаимоотношения.
Шегите ѝ, нейната разкрепостеност и непукизъм грабват и разсмиват. И съм почти съгласна с нея по всички точки.
И не, това не е поредната феминистка книга, нито пък назидателно четиво.
Упи има три брака зад гърба си и завидно богат житейски опит. На този етап от живота си е избрала да бъде сама и да се радва на своята независимост. Според нея човек трябва да бъде завършен преди да се впусне във връзка, а не да чака сродната душа, която да му реши всички проблеми и да го допълни.
Тя разбива на пух и прах, в типично неин стил, нереалистичните представи и огромните очаквания към другия, които създават романтичните филми и песни.
За нея в основата на всяко общуване трябва да стои искреността, а не позата. Личната отговорност, зрелостта, чувството за хумор  са правилните съставки за една стабилна връзка. Дори в моментите на изневери, важно е да бъдеш  честен пред себе си и пред половинката си. И най-важно е да следваш вътрешните си пориви, а не общоприети стереотипи и да създаваш връзки, да сключваш брак само защото така е прието.
И ако на места вижданията ѝ може да се сторят егоистични, то съвсем не е така.
Няма нищо лошо в неангажиращите връзки, по-лошо е липсата на предпазливост. Няма нищо лошо в това да си сам, ако това те прави щастлив. По-лошо е да бъдеш с някого, който не те прави щастлив.
Така че слушайте сърцето си и бягайте, но не защото ви е страх, а защото имате достатъчно смелост да го направите.

„Напълно изградена личност ли сте? Че кой би могъл да каже? Само вие си знаете дали е така. Не очаквайте, че в живота ви ще се появи някой и ще ви допълни, ще ви доизгради. Трябва да сте си изградена личност, преди да се впуснете в дивотиите на човешките взаимоотношения. Иначе ще сте като кръпка, която някой си лепва, когато му скимне. „Ти ме допълваш”. Това ми звучи толкова странно. Все едно нямате достатъчно акъл да се справяте сама. „Ти ме допълваш.” Все едно си лягам и разбирам, че отнякъде изтичам, защото ми липсва затварящият клапан – няма го партньорът до мен. Тези представи са изключителни глупости и може би това е част от проблема.
Хората все си търсят някой да ги допълва, а всъщност трябва самите те да са достатъчно изградени личности. Никой не може да ви отмени и ако не сте си свършили работата, преди да се омъжите или ожените или да встъпите в някакво съжителство, отношенията ви винаги ще са нестабилни, сякаш сте призрак, фантом. Хем сте там, хем ви няма. Идва някой и започва да работи върху вас, все едно сте недовършена картина. Тази работа не ми изглежда нормална.”
Упи Голдбърг