Начало / Свят / Почина създателят на Робин и Жокера

Почина създателят на Робин и Жокера

Той създаде най-известния противник на Батман – Жокера. Младият Робин също излезе изпод неговата ръка.  Джери Робинсън – автор на прочутите комикси, почина на 89 години в Ню Йорк, съобщи „Ди велт”.

Неговата кариера на художник започнала през 1939 г. на един тенискорт в Пенсилвания, когато бил на 17. Там го срещнал 24-годишният Боб Кейн, който три години по-рано бил създал образа на Батман заедно с Бил Фингър. Робинсън носел саморъчно нарисувано яке с комикс фигури и Кейн го поканил да отиде в Ню Йорк  и да се присъедини към „отбора на Батман”.

Робинсън грабнал този шанс. Записал се в колумбийския университет и скоро създал прочутия си рисуван герой, който днес е най-популярният характер от вселената на Батман и беше пресъздаден впечатляващо от филмовите актьори Джак Никълсън и Хийт Леджър. Нарекъл го Жокер, защото родителите му били страстни играчи на бридж.

Рождената дата на героя е 1940 г. и се случила в разгара на ерата на супергероите в Америка. Кейн и Фингър дълги години след това твърдели, че те са измислили злия герой, но според историците няма съмнения, че авторът е Робинсън.
Скоро след това се появява Робин – с зелени панталони и с име, заето от Робин Худ. След създаването му Робинсън напуска „отбора на Батман” и започва да прави собствени комикси, но истинската му професия става защитата на авторското право, вероятно заради собствения му горчив опит в това отношение.

Той организира защитна кампания на авторските права на създателите на Супермен Джери Сийгъл и Джо Шустър, които съвсем млади продали творението си за 130 долара, докато компанията, която ги купила, направила милиони печалба. Благодарение на Робинсън художниците получили дела си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …