Начало / Любопитно / Деветте най-знаменити партита в литературата

Деветте най-знаменити партита в литературата

За да отпразнуваме настъпването на коледния празничен сезон, ще подберем някои от най-вълнуващите, скандални и иконични забави в световната литература.

 

173996_bПартито на Джей Гетсби от “Великият Гетсби“

Един списък с най-големите празненства в литературата няма да бъде завършен без пищните и упадъчни соарета, организирани в имението на Гетсби. Въпреки че той е неуловим домакин, неограниченото количество шампанско и екстравагантните забавления превръщат дома му в Лонг Айлънд в гореща точка през 1922 г. Литературните критици ще кажат, че празненствата му са свързани с разкаяние и изгубена любов, но няма как да отречем колко забавно би било да присъстваме на едно.

 

    

 

67318_b111-ият рожден ден на Билбо Бегинс от „Властелинът на пръстените”

Това е партито, което надминава всичко в епичната фентъзи трилогия на Толкин. Билбо организира огромно празненство, за да отбележи 111-ия си рожден ден (както и рождения ден на Фродо, който навършва 33 на същия ден) с 3 официални ястия и фойерверки, предоставени от Гандалф. Но краят на пируването настъпва, когато по време на речта си Билбо поставя единия пръстен на ръката си и изчезва пред погледите на своите гости.

 

 

 

193040_bЧаеното парти на Лудия шапкар от „Алиса в Страната на чудесата“

Преди да се замислиш много, такова парти звучи забавно. Няма сандвичи или торти, а само чай, като дори не е сигурно, че ще го получиш. Ще трябва да бъдеш много толерантен към животни нарколептици и към склонността на някои от гостите да говорят в гатанки, но със сигурност ще имаш да разкажеш много истории, благодарение на присъствието си на това събиране.

 

 

 

171033_bБляскавият бал у Сатаната от „Майстора и Маргарита“

В тази руска сатира дяволът приема човешката форма на професор Воланд и посещава Москва през 30-те години на 20-и век, за да сее хаос. Той организира пищен пролетен бал, посрещайки празнуващите с добре дошли в ада. Гостите, които са били убийци в предишния си живот, пристигат в ковчези през комина, попадат на фонтани от шампанско, а музикантите в джаз бенда са маймуни.

 

 

 

193527_bБалът в Меритън от „Гордост и предразсъдъци“

Трудно е да изберем любим от внушителния брой балове в романите на Джейн Остин, но този в Меритън, когато господин Дарси се отнася презрително към Елизабет Бенет, е първенец. Когато господин Бингли порицава Дарси, защото не танцува, и му предлага Лизи за потенциална партньорка, Дарси изрича безсмъртната реплика: „Поносима е, но не е достатъчно красива, за да ме изкуши.“

 

 

 

157289_bПартито на мисис Далауей от „Госпожа Далауей“

Този роман проследява един ден от живота на дамата от лондонското висше общество Клариса Далауей, докато тя прави последни приготовления за празненство, на което ще бъде домакин същата вечер. Историята ù е преплетена с тази на Септимус Смит, ветеран, страдащ от посттравматично стресово разстройство. Кулминацията на книгата е успешното парти на госпожа Далауей, на което герои от миналото и настоящето ù се сблъскват и научават за самоубийството на Септимус.

 

 

 

54626_bКоледното празненство на Фезивиг от „Коледна песен“

Образът на Фезивиг е създаден в противоположност на Ебенизър Скрудж; той е човекът, обучавал Скрудж, мил и щедър. Призракът на отминалите Коледи отвежда Скрудж на веселото коледно парти на Фезивиг, един от щастливите спомени на скъперника, като му показва как Фезивиг успява да бъде бизнесмен и в същото време добър човек.

 

 

 

 

131244zБалът на херцогиня Ричмънд от „Панаир на суетата“

Балът на херцогиня Ричмънд е уникален за този списък, тъй като представлява реално събитие. Организирано в чест на офицерите на херцога на Уелингтън в Брюксел през 1815г., празненството става известно с това, че точно тогава Уелингтън научава, че войските на Наполеон настъпват. Като резултат от това много от гостите приключват вечерта, биейки се с официалните си дрехи.

 

 

 

cover-jpg-rendition-242-374Опелото на Финеган от „Бдение над Финеган“

Дъблинчанинът Тим Финеган от едноименния експериментален роман на Джеймс Джойс е строител, който умира, след като се напива и пада от стълба. Приятелите и семейството му се събират за бдение над мъртвеца, на което тялото на Финеган е изложено с бутилка уиски в краката му и галон бира над главата му.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …