Начало / Любопитно / Защо хартиената книга остава незаменима

Защо хартиената книга остава незаменима

Има много теории как електронните книги ще изтикат постепенно класическите издания от пазара. Бумът в развитието на технологиите сякаш потвърждава подобни тези. Но в същото време данните сочат точно обратното – да, електронните издания се превърнаха в част от живота ни, само че като че ли заеха своя собствена ниша. И извън нея всичко си тече по старому. С други думи, каже ли се книга, всеки си представя доброто старо и нетехнологично хартиено издание. Причините това да е така са повече от основателни. Краси Проданов споделя няколко от тях.

a76de725-488e-4236-9a91-d9186a75f23a

  1. Ритуалът да влезеш в книжарница

От психологическа гледна точка книжарниците са едно от местата, които способстват най-много за това да открием собственото си равновесие. Доказано е, че престоят в книжарница премахва безпокойството и стреса. Колкото повече време прекарваме сред книгите, толкова по-спокойни се чувстваме. Освен това на такова място се включва и интуицията ни. Именно тя ни отвежда при заглавието, от което нашата душа има нужда в момента. Изборът на хартиена книга е ритуал, който обогатява. При електронните нещата не стоят съвсем така. Затова хартиеното издание е незаменимо.

  1. Ароматът те кара да четеш

Само по него може да установиш кога е издадена една книга – дали е чисто нова или е преминала през ръцете на безброй читатели. Хартията има специфична миризма – и познавачите на добрите книги могат съвсем спокойно да се сравнят с любителите на качествени вина. Защото по същия начин първо поемат с пълни гърди аромата. Така книгата проговаря. Нещо, на което електронното издание просто не е способно.

  1. Книгата винаги е специален подарък

Къташ го по особен начин и може да се върнеш към него, когато си поискаш. Дори само да държиш една книга в ръце, тя вече ти въздейства. Припомняш си обстоятелства и събития. Емоциите в теб оживяват. Което се случва трудно с отварянето просто на един електронен файл, нали?!

0af9f9bebe5b9e2431c7320b5195837f

  1. Посвещението разказва историята на отношенията ви

По това какви думички ще напишете на първата страница, може да се разбере много. Нека посланието ви е кратко и утвърждаващо. Помнете, че този, за когото го пишете, ще се връща безброй пъти към него. Едно такова послание може да се превърне във вашата тайна. В споделяне, което не е изричано на глас. Затова бъдете и малко поет, когато създавате посвещението. Подберете внимателно и химикал или друго пишещо средство. Нека всичко бъде съвършено! Ето тази атмосфера й липсва на електронната книга…

  1. Опаковката е част от жеста

От една страна, книгата е идеален подарък в много ситуации, от друга, тя сякаш е създадена за опаковане. Подберете хартия, която допълва посланието на избраното заглавие. Използвайте тиксо деликатно, така подаръкът ви въздейства повече. Вложете старание и любов. Нали знаете, работата с ръце винаги изкарва на преден план творческите страни на личността ни. Затова и опаковането е като една игра. Щастлива игра. Която при електронната книга няма как да се случи.

  1. Облечете книгата в дрешка

Текстилните подвързии са най-различни и всеки може да избере според собствения си вкус своята. Така книгата се сдобива с вашата индивидуалност. Четенето й пък се съпровожда от особен уют. Личи си, че е нещо, което обичате да правите. Че това са миговете, които оставяте само за себе си. Мигове, в които се чувствате в хармония и баланс. Така че да се чете хартиена книга сгрява повече от това да плъзгаш пръсти по екрана на електронната. Дрешката го показва.

book-cover-and-wire-upcycled-christmas-decoration

  1. Има прекрасни разделители

Само че може да ги използвате при положение, че сте предпочели хартиено издание. Да отбележиш до коя страница си, е наглед най-рутинното нещо на света. Именно разделителят обаче прави процеса на четене по-сладостен. С негова помощ допълваме удоволствието от една или друга книга. Разделителят може да свидетелства и за емоционалното ни състояние. Дизайнът му носи много информация. Прави четенето пълноценно. Нещо, от което винаги имаме нужда. Нещо, което винаги обогатява.

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …