Начало / България / Книжарски прочит на „Камбаната“

Книжарски прочит на „Камбаната“

202964_bЗа книжарите от „Хеликон“ е удоволствие да посрещнат на своя земя, да изправят по рафтовете на всяка книжарница „Камбаната“ с цялата й тежест и словесна сила. Когато миналата година Недялко Славов получи наградата на Хеликон за нова българска проза за предишния си роман „432 херца“, той каза, че го започва с възклицанието „По дяволите!“, като реплика на всичко, което ни заобикаля. Защото живеем в свят без Бог.
Намираме „Камбаната“ за естествено продължение на този гняв и за път, извървян нагоре. Чрез един неприкрит, суров, мъжки характер, без героични жестове, без патриотични пози. С поглед, обърнат към хората от всички краища на България, наричани от политиците периферия и провинция.
Често пъти клиентите в книжарниците ни молят да им препоръчаме нещо българско, а след това добавят – „и да се чете!“ „Камбаната“ не просто се чете, тя се преживява. Няма много герои в българската литература, които сами да жертват себе си, да застават с устойчивия си балкански инат извън властта, за да бъдат сред народа. Имаме Калуньо на Георги Божинов, а вече и Вено – пазителят на камбаната.
14612597_10154665689188060_3961581936120784533_o-300x199Нямаме много фатални героини жени, които да обръщат любовта си като бумеранг срещу мъжете. Имаме Божура – огнената циганка от „Старопланински легенди“ на Йовков. А вече и Лейлà на Недялко Славов. Но пък сме богати на села, в които българите оцеляват като в същински затвор. Те живеят във „Време разделно“ от доста години.
Затова четем „Камбаната“ като роман за поруганата чест на тези хора. Вено и Лейла са символът на две паралелни вселени, какъвто е двойният стандарт и двойствената същност на страната ни днес. И когато убиецът става спасител, къщите приютяват като в Ноев ковчег стоката от дворовете си, очите на светците са изчегъртани в запустялата църква, ние приемаме последните му стъпки към храма като удари на собствените си сърца.
Бихме искали и политиците да са сред онези читатели, които ни молят: – „Препоръчайте нещо за четене“. За да им отговорим – а вие ни дайте сигурност и национален идеал, който да си струва. Защото ние имаме книга дори и за вас, всъщност за всеки.
Ето я – „Камбаната“.

(Обръщение на Людмила Еленкова от името на книжарите на премиерата на „Камбаната“ в книжарница „Хеликон – Гранд Хотел България“)
 

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …