Начало / България / Наградата „Хеликон“ ще бъде връчена на 15 декември

Наградата „Хеликон“ ще бъде връчена на 15 декември

Авторитетната национална награда „Хеликон” за нова българска художествена проза ще бъде обявена на специална церемония на 15 декември, четвъртък, от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия. Това е десетото юбилейно издание на приза, учреден от най-голямата книготърговска верига у нас. На фона на закриването на други награди и на нестабилен културен пазар призът „Хеликон” остава един от сигурните ориентири за постиженията на българската проза днес.  

Тази година журито в състав Георги Лозанов (председател) и членове Юри Лазаров, Ани Илков, Йордан Попов и Йордан Ефтимов, отся близо 200 белетристични творби на съвременни български автори. 12 книги, според регламента, попаднаха в шорт листата на комисията. Това са: „Конспиратори” на Жерминал Чивиков, „Нашингтон” на Михаил Вешим, „Дишащия хълм” на Бети Файон, „Животът не е за всеки” на Радослав Парушев, „Деград” на Васил Георгиев, „Къщата на клоуните” на Галин Никифоров, „Лудост” на Калин Терзийски, „КБ” на Иво Милев, „Реквием за никого” на Златко Енев, „Възвишение” на Милен Русков, „Чекмедже за единични неща” на Гергана Пожарски и „Реконструкция” на Цвета Делчева.   Осем от номинираните книги са издадени от „Сиела”.

Литературната наградата „Хеликон” си поставя за цел да поощрява съвременните български писатели и художествените достойнства на тяхното творчество. Наградата включва скулптура, изобразяваща орел (изработка на скулптора писател Евгени Кузманов) и чек.

Победителите 2002-2010:
2002 — „Ниво за напреднали“, Алек Попов
2003 — „Поражението“, Константин Илиев
2004 — „Господи, помилуй“, Деян Енев
2005 — „Аутопсия на една любов“, Виктор Пасков
2006 — „Читателска група 31“, Елена Алексиева
2007 — „Проклятието на жабата“, Емил Андреев и извънредна награда за документалистика на Веселин Бранев за „Следеният човек“.
2008 — „Кръглата риба“, Момчил Николов
2009 — „Кратка история на самолета“, Захари Карабашлиев
2010 — „Колкото до шотландеца“, Росица Ташева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

paul-mccartney-lyrics

Пол Маккартни събра живота си в 1000 страници

The Lyrics: 1956 to the Present излиза през ноември Новината ентусиазира почитателите на музиканта, който …