Начало / Критика / Книга, която не се побира в рамки

Книга, която не се побира в рамки

Мария-Десислава ЩИПЛИЙСКА, Хеликон Славейков

200245_b„Скъпа Емма“ на Гарт Калахан е едно истинско откровение. Книгата вдъхновява. Кара ни да бъдем по-добри хора. Подтиква ни да мечтаем, да вярваме в себе си. В нея се сблъскваме с истинското страдание. Урокът, който тя ни учи е, че от всяка безнадеждна ситуация има изход.

Това е книга, която не се побира в рамки. Тя е нестандартна. Уникална, също като всеки от нас. Не съществува аналог. Не мога да направя съпоставка с друга такава книга.

Насърчавам ви – прочетете тази книга! Не очаквайте да откриете нещо леко за четене. Напротив в нея се описва историята на един човек, който не веднъж и два пъти е диагностициран с рак. Но… дайте шанс на Гарт Калахан да разкаже своята история и то по неговия си начин, чрез бележки на салфетки.

В тези крайно недостатъчни 250 страници на „Скъпа Емма“ ще намерите по малко от всичко: нещастията в живота ни, които ни правят по-силни; малките радости, които ни карат да се усмихваме; силните личности, които ни подтикват да продължим да се борим; истинските хора, заради които ставаме всяка сутрин; любящото семейство, което ни подкрепя винаги. В нея ще откриете всички ценни житейски мисли на един любящ баща, които ще ни накарат да се замислим за това как живеем живота си.

Книгата не е художествен шедьовър, но съм сигурна, че ще успее да ви докосне. Това е история за живота, такъв какъвто е с неговите плюсове и минуси. Истински. Реален. Човечен.