Начало / Критика / Новата мода в четенето – книгите да са достъпни навсякъде

Новата мода в четенето – книгите да са достъпни навсякъде

EBookrealДори в конкуренцията на Facebook, Netflix и други подобни разсейващи електронни продукти апетитът на американците за четене на книги не намалява в последните години, отбелязва в. „Ню Йорк Таймс“, като цитира скорошно проучване на Pew Research Center.

65% от възрастните жители на САЩ са прочели поне една печатна книга в последната година. Оказва се, че това е същият процент, какъвто е бил през 2012 г. Като се добавят електронните книги и аудио книгите – над 73% възрастни са прочели поне една книга. През 2012 г. общият процент е бил 74.

Проучването показва, че 28% са отворили електронна книга в последната година,  а 14% са слушали аудио такава. Според директора на отдела за интернет, наука и технология в Pew Research Лий Рейни тези данни показват силата на физическата книга.

„Мисля, че ако погледнем с десет години назад, и най-вече – преди 5-6 години, когато имаше хора, които предричаха края на печатните книги, ще се убедим, че няма такова нещо. Тези 28% читатели на електронни книги са стабилни в последните 2 години, но начинът на потреблението им се променя“, твърди Рейни.

Изследването доказва, че хората предпочитат вече да четат електронни книги от телефони и таблети. За миналата година 13% от възрастните в САЩ признават, че четат от смартфона си. За сравнение – този процент е бил 5 през 2011 г. При таблетите ситуацията е подобна – 15% през 2015 г. срещу 4% през 2011 г.

Едва 6% от анкетираните признават, че са чели само дигитални издания, а 38% – само печатни книги. 28% от всички възрастни обаче четат и в двата формата и са щастливи да приемат книги във всякакъв формат.

„Просто хората искат книгите да са им достъпни, където и да се намират. Те четат електронни книги в автобуса, след това се прехвърлят на хартиеното издание. Накрая си лягат в леглото с таблета“, заключава Рейни.

Средно американците четат по 12 книги годишно. Същият резултат е показан в допитвания и миналата година.

Прочетете още

cid10511_1671193179892_boekenberg

Библиотеките по света – Книжната планина на Нидерландия

Проектът е носител и на награди Квартал на книгите – точно това е една от …