Начало / Любопитно / 6 начина да излезете от читателско зацикляне

6 начина да излезете от читателско зацикляне

Сигурно ви се е случвало. Изведнъж да не можете да продължите да четете, да похващате книга след книга, да ги зарязвате, да скачате към следващата, но да не намирате това, което искате да четете в момента. Сайтът bookriot.com предлага шест начина за излизане от читателския блокаж.

reading-is-boringИзлезте от мрежата

Интернет е едно от най-големите препятствия за четенето. Докато сте онлайн, имате безкрай много разсейващи фактори, които потискат „крастата“ по книгите. Не забравяйте да изключите и телевизора и „да се спасите“ от изкушението на безкрайните сериали. Всеки си мисли, че сериалите не му пречат наистина да чете, но зяпането на телевизора със сигурност потиска малко по малко глада за четене.

Намерете някое интересна нехудожествена книга

Нехудожествената литература може би не е вашата страст. Няма лошо. Но със сигурност има теми, които ви вълнуват – история, възхода на Ислямска държава, тероризъм, психология, кулинария. И ако не можете да намерите роман, който в момента да ви пасва, насочете се към книга по някоя от темите, които ви вълнуват. Четенето на нехудожествена литература е различно и може да се окаже, че това е именно каквото ви трябва в момента, а и не е засегнато от читателския блокаж.

Потърсете някой читателски списък за нови заглавия

Тази препоръка малко противоречи на първата в списъка, но да поровите в хилядите списъци в  Goodreads за книги по дадени теми, или пък за най-добрите, или чакани четива на 2016 г., е с лечебна цел. В безкрайните списъци може да попаднете на нещо, което да не сте забелязали досега, особено ако собственият ви списък с „искам да прочета“ в момента не ви грабва. Това изживяване е подобно на онова, когато отваряте наслуки и четете готварски книги в моментите, в които ви е писнало да готвите и да ядете едно и също.

novost-54-chtenie-knig-povyshaet-uroven-intellekta-1Отделете си един ден само за себе си

Да, трудно е. Особено, когато всеки ви дърпа на някъде. Но знаете колко е важно да си създадете среда за четене. Хората у дома постоянно ще ви разсейват с въпроси и молби като: „Ей, какво може да се хапне в тази къща?“, или „Ще можеш ли да ми помогнеш с това“ и „Обърни ми внимание, моля те“. Всички обичаме близките си, но понякога е добре да се заключим в една стая, или дори в тоалетната и да се отдадем на … четене, необезпокоявани.

Превърнете четенето преди лягане в навик

ti_725_8625.8525667441

Четенето може да бъде удивително добър преход от много натоварен ден към съня. Понякога книгата ще ви приспи, но в крайна сметка нали затова сте си в леглото. Често обаче именно в леглото може да откриете новата си Любима книга, която да не можете да затворите, докато не я завършите. А ако ви е трудно да държите хартиен том, докато лежите, пробвайте на електронен четец и дори на телефона си.

Piles-of-books_01Трупайте книги и опитвайте

Това със сигурност ще проработи. Колкото по-големи и разнообразни са камарите от книги около вас, толкова по-голяма е вероятността да изровите онази, която ще ви извади от читателското блокиране. Сигурно отстрани изглежда малко нелепо, а и неудобно, ако живеете в малък апартамент, но има книжарници, в които можете да прочетете началото на хиляди романи, или пък библиотеки. В момента в дома ми има поне 10 камари с най-различни книги – от биографии и мемоари, през исторически изследвания, пътеписи, енциклопедии, романи от най-различни жанрове, кримки, любовни, тийнейджърски и фентъзи. Същото е в офиса – за времето на обедната почивка. Просто в един момент ще попадна на точното четиво за момента. Знам го!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …