Начало / Критика / Какви книги да четем, за да повишим интелекта си

Какви книги да четем, за да повишим интелекта си

Почему-чтение-книг-полезно1Ние четем, за да получаваме информация. Надяваме се, че тя ще подобри нашето мислене, интелекта ни, а това, на свой ред, ще подобри нашия живот. В днешния информационен век материалите за четене са изключително много и затова ни е трудно така да разпределим времето си, че да изчетем всичко. Книгите са различни и читателите са различни. Да се чете за развлечение и да се чете с полза са две съвършено различни неща. Често пъти ние губим време да прочетем нещо, което ще забравим след месец-два. Докато четенето на книги, които повишават интелектуалните ни способности и ни даряват с мъдрост е труд, който се възнаграждава през целия ни живот. Да се четат новините безспорно е нужно, за да се информираме за ставащото в света. Но то бързо остарява и не разширява интелектуалните ни способности. Затова трябва да се четат книги, които помагат за растежа на интелекта ни и повишават качеството на живота ни.

1.jpg_srz_684_419_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz-620x379Научна литература

Научната литература не се ограничава с обемистите томове с неразбираеми термини. В този раздел влизат всички книги, които ни помагат да разберем света около нас. Към тях се отнасят книгите за обществото и човека, в които се дават доказателства, потвърждаващи определен феномен. Ценността на тези книги не е, че този феномен е действително потвърден (по-скоро, в близко бъдеще ще се появят теории, които ще доказват обратното), а в това, че те развиват любопитството ни и желанието ни да се учим. Научната литература ни помага да развиваме интуицията си и да я обосноваваме с факти. Тя стимулира интереса ни към физическия свят и към собствените ни интелектуални способности.

7ef4aafФилософия

В антични времена и науката, и философията са изхождали от аналитичното мислене. Ако науката ни учи да опознаваме външния свят, то философията сe занимава с изучаването на нас самите. Затова лесно бихме могли да я наречем наука за човешкия живот. Освен класическата философия, към този раздел следва да отнесем и религиозната литература. Книги като Библията и Корана имат не само религиозно значение, но и вдъхновяват множество хора да живеят осмислен, добър живот. За съжаление, в съвременния свят философията загуби своята популярност. Сега умовете са насочени повече към технологиите. И все пак ние живеем в свят, населен с живи хора, а не с роботи. Философията ни помага да разберем потребностите и желанията на хората, тя ни дава знания, необходими ни за внедряването на нашите идеи и за предсказване на човешкото поведение.

literary-reading-1866Сериозна художествена литература

Не бива да мислим, че художествената литература е по-малко значима, смятайки, че това са просто едни измислени истории. Така може да разсъждава само човек, напълно лишен от въображение. Във великите романи се съдържа повече истина, отколкото във всички други произведения, защото те позволяват на читателя да се запознае с нова реалност, да попадне в нов свят. Художествената литература ни помага да се разшири съзнанието ни, тъй като най-често сериозните произведения са основани на психологията, философията и историята. Добрата литература винаги е написана на добър литературен език. А четенето на литературен език подобрява точността и правилността на мисленето ни, речта ни и писането ни. Добре е също така, ако можем да четем чуждата художествена литература в оригинал. Така ние не само усъвършенстваме езика си, но и допълнително развиваме интелекта си, като се приучаваме да мислим на други език.

chtenie

История

Историята често ни се струва скучна тема, защото от деца са ни приучавали да учим купища дати, имена и факти, които не са имали никаква връзка с нашия опит и не са могли да ни направят друго впечатление, освен на досадни, но задължителни знания. А в действителност историята е сборник със завладяващи разкази, интересни личности и невероятни идеи, които са оформили лицето на съвременната ни цивилизация. Узнавайки какво се е случвало в миналото, ние по-добре ще разбираме настоящето. Макар историята да не предсказва бъдещето, тя подобрява разбирането ни на текущите събития и спомага за осъзнаването на живота в неговата цялост.

pimg_2445_1618Поезия

Да се разбере защо поезията повишава нашия интелект е най-трудно от всичко. Мнозина я определят като лек жанр, който е необходим само за да се покоряват дамите и да се прави добро впечатление в компания. Но този, който мисли така, се лишава от радостта да разбере тайния смисъл на думите. Четенето на поезия предизвиква чувства, които е трудно да се опишат с прости думи – чувства на благоговение и на преклонение пред силата на словото. Добрата поезия е съчетание от музика и смисъл. Чрез нея са се предавали първите шедьоври на човечеството. Поезията наточва езиковите умения и развива красноречието на всеки от нас.

hКакто виждаме, книгите за повишаване на интелекта не се ограничават с определен жанр, по-важен е изборът на конкретната книга. Каква книга да изберем зависи от самите нас, от нашите интереси и наклонности. Никога не бива да четем книга само за да кажем, че сме я прочели. Дори да прочетем всички книги на света, от това няма да станем по-умни, ако не ги осмислим и ако не намерим приложение на идеите в тях за собствения си живот. Четенето на занимателни книги определено е по-лесно от четенето на сериозни философски романи. Но разбирането на сложното произведение поставя пред нас задача, от която, изпълним ли я, ще се почувстваме по-уверени и осведомени. Ако направим усилието и започнем да четем с полза, ще бъдем възнаградени с мъдрост, душевна красота и продуктивно прекарано време.

 

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403757737_721536883354438_6589521644785314_n

Елхи от книги израснаха в „Хеликон“

Греят в зелено със златна звезда Книжарниците се преобразяват преди Коледа – и се превръщат …