Начало / Любопитно / Как да се научим да четем бързо книги

Как да се научим да четем бързо книги

4835815Нито театралните постановки, нито хубавият филм могат да заменят четенето на книги. Ние го знаем и бихме искали да четем повече, но в нашия напрегнат век времето все не ни достига. Да седнем и спокойно да почетем книгата, която ни е харесала, за мнозина от нас е голям и рядък късмет. Затова възниква въпросът: как да се научим да четем бързо?

Голяма помощ в това отношение може да ни окаже скоростното четене. Този метод ще ни позволи бързо и осмислено да четем литературата, която желаем. Тук Lifeinbooks.net  ви предлага няколко тайни на скоростното четене – препоръки, помагащи да се усвои методът и така да облекчим пътя си към търсените знания.

1328079505_picturesПравило 1: Съсредоточи се

Най-важното при четенето е съсредоточеността, пълното фокусиране. Никакви странични фактори не бива да отвличат вниманието ви. Външният шум, търчането, разговорите, паралелното обмисляне на някакви въпроси и планове, поддаването на странични мисли – всичко това разсейва. Важна роля в съсредоточаването играе предварителното запознаване с анонса за книгата и отзивите за нея. Това ви позволява подсъзнателно да оцените важността на материала и, следователно, да увеличите скоростта на прочитане и усвояване. Пълната концентрация при четене и вътрешното ви спокойствие ще направят процеса приятен и осмислен.

Само вашето желание и ясно осъзнаване какво искате да почерпите от книгата или статията ще ви помогне да ускорите четенето. Всеки е изпадал в ситуация, за която може да каже: „Направо я изгълтах тази книга!” Това е просто за обяснение: вие сте били много увлечени и сте четели, подгонени от развитието на сюжета.

Правило 2: Не повтаряй

При четенето често се случва да повтаряме прочетеното на ум или на глас. Проблемът е, че така се чете определено по-бавно. Единственият изход е да се откажем от този навик, затова оставете повтарянето на текста или на отделни думи в миналото. Когато се отървете от него, четенето ще стане бързо и леко. Мозъкът ви буквално ще поглъща избраните текстове и ще запомняте много по-добре.

ghgfПравило 3: Оцени пълната картина

Много важна точка в скоростното четене е умението да съсредоточите вниманието си едновременно върху няколко ключови фрази. Тайната се съдържа в това да се чете на отделни информационни блокове. Не трябва да се замисляте над всяка дума или абзац – мозъкът ще обработи цялата избрана част и така ще ви даде готовата информация, заложена вътре.

Колкото по-отчетливо и правилно са избрани тези блокове, толкова по-бързо и качествено ще прочетете книгата. Не се връщайте към вече прочетения текст, не се бойте, че ще разберете неправилно автора, здраво дръжте нишката на повествованието и продължавайте нататък. Не губете ценно време за регресивен анализ на вече прочетеното, това ще стане от само себе си. Изгубеното време няма как да се навакса.

Правило 4: Слагай разделители

Още един детайл, който ще ви помогне да четете бързо, е използването на разделители. Те могат да бъдат най-обикновени картончета, моливи, линийка. Наличието им ще ви помогне при нужда да възстановите в паметта си прочетеното и да продължите напред. Добре е също да подлагате разделителя под реда, който четете, и да го плъзгате надолу – така вниманието ви допълнително ще се засили. Отдавайте всичките си ресурси на скоростта на четенето, останалата работа поверете на мозъка. Доверете му се, по-малко контролирайте действията му и ще постигнете резултат, който приятно ще ви шокира.

300x300_3261Правило 5: Тренирай

Постоянните тренировки ще ви помогнат да се научите да четете в пъти по-бързо, уменията ви ще се подобряват при всяка нова книга. За начало започнете с по-леки текстове, които не са натоварени с точна информация. Това могат да бъдат романи, криминалета – относително леки четива. Когато уменията ви се затвърдят, преминете към по-сложни книги. Целият текст и смисълът му постепенно ще се натрупат в главата ви в ясна последователност. Когато разработите паметта си, вие ще можете с микроскопска точност да си спомняте интересуващите ви фрагменти. Всичките книги, които сте прочели, ще ви бъдат в услуга във всеки един момент. Четенето е възможност да се отдалечите от суетата, проводник е на духовното ви и личностно развитие. Четете и пак четете, като при това правилно използвайте тези неоценими дарове, дадени ни от природата, за които често сами не подозираме. Използвайте неограничените възможности на вашия мозък.

 

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …