Начало / Любопитно / Новите стари книги: Непреодолимият чар на изгубените романи

Новите стари книги: Непреодолимият чар на изгубените романи

Piles-of-books_01За всички, които обичат да се придържат към познатото, вместо да се спуснат в неизвестните дебри на литературата, 2016 се очертава като страхотна година, в. „Гардиън“. Тя вече ни дари с наскоро открита история от Биатрикс Потър за сериозна и възпитана млада черна котка, която води двойствен живот, сражавайки се с опасни злодеи. Очаква се публикуването й през септември. През ноември пък на пазара ще излезе нова книга на Толкин: „The Lay of Aotrou and Itroun“ – поема, вдъхновена от келтския фолклор и идваща от най-мрачните кътчета на авторовото въображение, ако се съди от думите на издателя.

Но не само феновете на фантастиката и детската литература ще имат повод за радост през настоящата година. Не от кого да е, а от самия г-н Джурасик Парк Майкъл Крайтън се очаква нов изгубен трилър. Той е намерен сред късните му писания и работното заглавие е „Dragon Teeth“. В него действието се развива в Дивия Запад през 1878 г. по време на по-неизвестната златна треска – тази за фосили. „Когато открих ръкописа, бях моментално запленена – от него звучи гласът на Майкъл, любовта му към историята, изследванията и науката. Всички те са динамично преплетени в епичен разказ“, споделя вдовицата на писателя Шери, която добавя, че споменавания на романа са открити в кореспонденция на Крайтън с известен палеонтолог от Националния исторически музей на САЩ.

Има и новина за още една група запалени читатели – следващия месец от печат излиза загубен ръкопис на Мери Стюарт. „The Wind Off the Small Isles“ всъщност не е точно загубен, просто не попада в полезрението на издателите повече от 4 десетилетия.

Но публикуването на „изгубени“ творби е като ходенето по тънко въже. Читателите могат да приемат творбите напълно безкритично или с най-високите възможни очаквания. „Не е същата“ наскоро се превърна в етикет за втората и последна към момента творба на Харпър Ли „И страж да бди на пост“. Същото се случи и с „изтеклите“ в публичното пространство три истории на Селинджър, които лично авторът забранява да се публикуват до 2060 г. Според критиците едната е „прилична“, докато другите се определят като напълно незавършени творби.

Съдейки по огромните продажби както на Ли, така и на Селинджър, явно интересът на почитателите е по-силен. Само си представете реакцията на публиката, ако отнякъде изскочи загубен ръкопис на Хемингуей или Силвия Плат! Независимо от качеството, явно има автори, на които просто не можем да се наситим.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …