Начало / Критика / Истината за червата – онеправданият шедьовър на човешкото тяло

Истината за червата – онеправданият шедьовър на човешкото тяло

201569_bЮлия ПЕТКОВА

Сърцето се смята за жизненоважно, защото помпа кръв през тялото, мозъкът е обект на възхищение, защото всяка секунда бълва удивителни хрумки. Червото обаче… За него просто ни е срам да говорим. А то, също както сърцето и мозъка, представлява същински шедьовър откъм строеж, „интелигентност” и отговорност за правилното функциониране на човешкия организъм.

„Ние, хората, всъщност знаем една истина още от праисторически времена: усещането в корема има голям дял в начина, по който се чувстваме”, напомня Джулия Ендерс. „Много ни е „спечено“ или „пълним гащите“, когато ни е страх. Ще се „омажем до уши“, ако нещо не ни се получи. „Преглъщаме разочарованието си“, трябва първо да „смелим“ поражението си, злобният коментар оставя „горчив вкус“. Влюбени ли сме, имаме „пеперудки в корема“. Нашият Аз се състои от глава и корем – и вече не само на равнището на езика, а все по-често и в лабораторията.”

Едва ли някога сте чели „page-turner” по тази толкова деликатна тема. Изгряваща звезда в областта на науката, Джулия Ендерс разяснява магията на чревната дейност, придавайки на храносмилателния процес някакво фантастично очарование. Книгата й засяга изключително важни теми като: капацитет на имунната ни система; роля и развитие на чревната флора (кои са злотворните и кои добрите бактерии); действие на антибиотиците, пробиотиците и пребиотиците;  строеж и нервна система на червото, синдром на раздразненото черво и връзка със стреса и депресията; стомашно-чревни инфекции и причинители на чувствителността към определени хранителни продукти.

Освен с увлекателно поднесени научно документирани факти за работата на червата и нашите издевателства над тях, Джулия Ендерс ще ви изненада с мъдрото си отношение по темата за чистотата и хигиената, една област, в която митовете нямат край:

„Целта при почистването е да останат по-малко бактерии  – а не съвсем никакви. Дори лошите бактерии могат да са добри за нас, доколкото тялото, имунната ни система, ги използва за обучение. Няколко хиляди салмонели в мивката са за имунната ни система като разглеждане на забележителности. Чак когато салмонелите станат прекалено много, вече е опасно. А бактериите стават много, когато намерят идеални условия за това: защитено помещение, влажна топлина и от време на време вкусна храна.”

„Черво с чар” отговаря на въпроси, които засягат всеки, нищо че ги обсъждаме с цял арсенал от ненужни гримаси: как вътрешните ни органи транспортират погълнатата храна, защо се случва киселинният рефлукс, какви сигнали разменят мозъкът и червата, на какво се дължи нетърпимостта към глутена, фруктозата и лактозата, кое отключва алергиите, оригването, гаденето и повръщането, какви следва да са съставът и консистенцията на „собствената продукция” (сръчен евфемизъм за изпражнения) и много, много други.

Сприхавостта, радостта, несигурността, самочувствието или смущението не идват само от главата, категорична е авторката. Ние сме хора с ръце и крака, полови органи, сърце, бели дробове и храносмилателен тракт. „Ментализацията на нашата наука дълго време ни оставяше слепи за факта, че нашият Аз е повече от мозъка”, отбелязва Джулия.

Но изследванията на червата допринасят за това философското твърдение „Мисля, следователно съществувам“ да бъде поставено под съмнение. В крайна сметка мозъкът може да е повелител на нашия Аз, но не управлява всичко. В този смисъл Джулия Ендерс спокойно може да допълни Декарт: „Чувствам, следователно мисля, значи съществувам“.

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...