Начало / Интервюта / Мелани Раабе: Всеки сам трябва да намери пътя си

Мелани Раабе: Всеки сам трябва да намери пътя си

d1512560ea4411e595b23b0a54b994ed_content_largeПървоначално публикуван на немски език, романът „Капанът” от Мелани Раабе се превръща в хит на миналогодишния лондонски панаир на книгата. Той вече е издаден в 20 страни, а филмовите права са закупени от холивудската компания TriStar Pictures. Вече са определени и продуцените на бъдещия филм – Елизабет Кантийон и Джош Братман.

Авторката Мелани Раабе е актриса, блогър, журналист, драматург и сценарист. Тя е израснала в Тюрингия, Германия, и е завършила „Медии и литература” в университета в Бохум. Работи като журналист през деня и пише тайно книги през нощта. Носител е няколко награди за своите сценарии и разкази. „Капанът” печели приза на Щутгард за най-добър криминален дебют на годината. Мелани живее в Кьолн и в момента търси следващото си приключение.

Предлагаме Ви кратко интервю с Раабе:

200331_bКакво Ви вдъхнови да напишете „Капанът” – заплетен трилър, в който бестселърова авторка поставя перфектен капан за убиеца на сестра си?

Като писател аз винаги търся свежи и интересни неща, за които да пиша. Докато вечерях със своя приятелка, тя ми сподели, че е прочела в едно списание статия за авторка-отшелник, която никога не напуска дома си. Веднага записах тази идея в тефтера си: автор-отшелник. По пътя към къщи след вечерята започнах да си мисля: Защо не напуска къщата си? Какво ѝ се е случило? Какво трябва да се случи, за да излезе от къщата си отново? Това беше началото на „Капанът”.

„Капанът” ни предизвиква с въпроса наистина ли мъжът, който Линда мисли за убиец на сестра си, е безсърдечен главорез или е просто беззащитна жертва. Винаги ли сте имала отговор на този въпрос или Ви беше приятно да го нагласяте в процеса на писане?

Нахвърлих чернова преди да започна да пиша, но си дадох свобода да правя промени и да остана отворена към нови идеи. Краят обаче винаги е бил ясен като бял ден в съзнанието ми. Все пак беше много забавно да създам такова ниво на несигурност у читателя. Аз самата съм страстен читател, разбира се, и винаги се стремя да напиша нещо, което бих искала да прочета, нещо, което би ме развълнувало. Мислех си, че ще е доста интересно да си толкова близо до главната героиня, да я подкрепяш без да си сигурен, че е наистина права.

Върху какво работите в момента?

Наскоро довърших втория си роман „Истина” („Wahrheit”), който ще излезе в Германия тази есен. Става дума за жена на име Сара, чиито богат съпруг е изчезнал по време на пътуване до Южна Америка преди седем години. Никой не знае дали той е мъртъв, отвлечен или го е сполетяла злополука. Седем години по-късно Сара получава вест, че съпругът ѝ е намерен. Тя отива да го посрещне на летището, но мъжът, който ѝ представят не е съпругът ѝ. Сара е в шок. И преди да успее да се отърве от непознатия той я заплашва, че ако го издаде, той ще разкрие нейна тайна, която ще ѝ коства всичко.

Това е един много заплетен психологически трилър и за мен беше забавно да го напиша.

Какъв съвет бихте дали на прохождащите криминални автори?

Всеки сам трябва да намери пътя си. Не се опитвайте да правите, каквото правят всички останали. Намерете нещо – герой, обстановка, тема – което ви интригува, нещо, което може да ви обсеби. Твърдо вярвам, че читателите усещат страстта на писателя. И най-накрая  – пишете много, четете много и не се предавайте!