Начало / Свят / Най-старата библиотека в света е отворена за посетители (снимки)

Най-старата библиотека в света е отворена за посетители (снимки)

the-al-qarawiyyin-university-library-and-mosque-were-founded-by-fatima-el-fihriya-in-859--around-the-time-early-forms-of-algebra-were-being-invented1157 години след създаването си най-старата библиотека в света най-накрая бе реставрирана и отворена за посетители.

Ал-Каравиин се намира във Фез, Мароко, в най-стария университет в света. Oткрита през 859 г. библиотеката е с някои малки модернизации и реновирана в сравнение с първоначалния си вид  от преди повече от 11 векa. Ремонтите започнаха през 2012 г. и за тях се погрижи канадско-мароканският архитект Азиза Чаоуини. След края на работата му управата на учебното заведение реши да отвори за посетители помещенията, които до преди това са били тясно специализирани само за нуждите на академичната общност и теолозите.

worlds-oldest-library

Университетът, библиотеката и джамията са открити през 859 г. от Фатима Ел Фихрия. Горе-долу по същото време са положени основите на алгебрата. В библиотеката все още се пази дървена плочка, която всъщност е дипломата на основателката от завършването на университета. Интериорът включва мозайки и бели арки и колони.

today-thanks-to-aziza-chaounis-four-year-renovation-the-al-qarawiyyin-library-features-restored-fountains-and-delicately-rehabilitated-texts-many-of-them-original-religious-works.jpg

Освен по сградата, по време на реконструкциите бе работено и по ценните книги и ръкописи, които се съхраняват в Ал-Каравиин. Повечето от тях са уникални религиозни трудове. В нея се съхраняват над 4000 ръкописа. В колекцията има Коран от IX век с калиграфски букви и някои от най-старите известни описания на живота на пророка Мохамед.

one-such-book-is-the-original-muqadimmah-a-famous-14th-century-text-from-the-north-african-historian-ibn-khaldun but-perhaps-the-most-treasured-work-of-the-library-is-the-original-9th-century-quran-still-in-its-original-binding-it-is-the-oldest-work-in-the-entire-collection abdelfattah-bougchouf-is-the-curator-of-the-impressive-collection-its-his-responsibility-to-make-sure-the-books-are-cared-for-and-properly-handled the-interior-is-a-stunning-combination-of-intricate-mosaics-and-stark-white-archways.jpg only-a-month-after-it-opened-to-the-public-visitors-from-all-over-the-world-are-already-flocking-to-glimpse-a-piece-of-history.jpg fittingly-el-fihriya-attended-the-university-she-helped-to-found-the-library-still-has-her-original-diploma-a-wooden-board.jpg

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …