Начало / Читатели / „Огненото слово“ от Франческа Хейг (ревю)

„Огненото слово“ от Франческа Хейг (ревю)

200590_bЕвелин АНГЕЛОВА

„Огненото слово“ е написано от тасманийската писателка Франческа Хейг. Тя е по-известна с поезията си, която е публикувана както в Австралия, така и в Англия. През 2010 година получава наградата Хоторнден Фелоушип. „Огненото слово“ е първото й прозаично произведение, което се явява и първа част на трилогията й „The Fire Sermon“
Действието в романа се развива в пост-апокалиптичен свят, стотици години напред в бъдещето след Третата световна война, в следствие на която радиацията е плъзнала по земята. Животът на земята драстично се е променил, използването на каквато и да е техника е строго забранено, а хората живеят сякаш са от средните векове. Макар и след като е минал периода на разпространение на радиацията, всички хора на Земята са засегнати от неподозирана мутация – всяка бременност завършва с раждането на близнаци. Едното дете винаги е перфектно и без никакви недостатъци и е Алфа. Другото винаги се ражда с някакъв вид деформация, без крака, сляпо или по-лошо и се нарича Омега, като най-страшни са тези от тях, които на външен вид не се различават от Алфа, но разполагат с ясновидстки способности. Обикновено още при раждането Омега биват разделени от родителите си и своя близнак, защото този свят принадлежи на Алфа с тяхното перфектно здраве и външен вид, а Омега са смятани за отрова, зараза, която трябва да се премахне. Защо тогава не ги убиват още при раждането? За разлика от всички други същества на земята близнаците са свързани един с друг и ако единият умре другият на момента ще го последва, независимо от това колко далече се намира или от начина му на живот.

Кас и Зак са родени перфектни, но Кас е ясновидка. Когато брат й я разкрива, за да получи така желаната подкрепа в рамките на управляващата власт, тя започва своето пътешествие, за да се превърне в  повратна точка за несправедливостите, пред които са изправени тези, които са родени различни. В същото време, Зак е започнал изкачването си към на върха на хранителната верига на властта и готов да бъде безмилостен към всеки, който се опита да му отнеме полагаемото място там. Отраснали като най-добри приятели и довереници сега близнаците ще трябва да се изправят един срещу друг в една брутална и смъртоносна игра на оцеляване, в която свръх-способностите на Кас ще играят решаваща роля. В този свят технологията е табу, но някой е намерил ключа към овладяване на електроенергия и строи на къща на ужасите в името на науката, но дали това е истинската причина? Дали бъдещето се превръща в едно от най-мрачните времена в човешката история, където Омега ще се превърнат просто в тела подлежащи само на експерименти и нищо повече? Съществува ли Омега съпротива, която би могла да отвърне на ударите на Алфа и да постигне равенство? Кас може да бъде ключът към победата, но на каква цена?

Франческа Хайг е изградила мрачен и неспокоен свят, основан на базата на страх и предразсъдъци. Героите й са следвани от този страх през целия си живот, чувството за несигурност ги съпътства през всяка крачка и макар да не са родени и обучени за водене на война, те ще направят всичко по силите си, за да превърнат света в едно по-добро място за живот. Възможно ли е това да е светът, който ще оставим за нашите потомци?