Начало / Свят / Плагиатът Карл-Теодор цу Гутенберг се защити с книга

Плагиатът Карл-Теодор цу Гутенберг се защити с книга

Бившият германски министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който преди няколко месеца емигрира в САЩ, издаде книга „Засега провал“, в която се защитава по повод плагиатския скандал, който сложи точка на политическата му кариера, съобщи „Дойче веле“.

Най-перспективният кадър на християндемократите беше принуден да подаде оставка, след като медиите разкриха, че докторатът му по конституционно право е над 50% преписан без да са цитирани източниците. Проверка установи 1218 фрагмента, преписани от 135 източника в 371 от общо 393 страници. Прокуратурата сметна 23 параграфа за нарушения на авторското право, но прекрати съдебното производство, след като Гутенберг дари 20 000 евро в полза на Дружеството за борба против детския рак. Политоложката Соня Фолкман-Шлук обаче заведе дело срещу него, защото преписал от нея, и заяви, че е възмутена, че с едно дарение той се измъква от наказателна отговорност.

В книгата си Гутенберг наистина се покайва, но и същевременно е подчертано нападателен, коментира „Дойче веле“. Той отхвърля обвинението в преднамерена измама, повдигнато от Байройтския университет и твърди, че ръководството му не е безпристрастно.

Според „Дойче веле“ всъщност университетското ръководство е проявило огромно търпение към бившия си докторант. Дори когато стана съвсем очевидно, че много неща в докторската работа на Гутенберг не са наред, Байройт продължавал да го нарича „приятел на нашия университет“. Накрая обаче проф. Оливер Лепсиус се възмутил от „невижданата наглост“ на доктора. В книгата си Гутенберг обвинява Лепсиус в „липса на юридически такт“.

След излизането на книгата баварският министър на науката Волфганг Хойбиш е защитил Байройтския университет и е отхвърлил твърденията на бившия доктор.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …