Начало / Свят / Чарлз Дикенс отново обвинен в плагиатство

Чарлз Дикенс отново обвинен в плагиатство

Изложба в Британската национална библиотека събуди нов слух за плагиатство от страна на Чарлз Дикенс, пише „Гардиън”. Писателят и  художник Томас Хийфи обвинявал Дикенс, че му е откраднал разказ. Случката е от 1861 г. Тогава Дикенс публикува произведение в неговото списание „През цялата година”, което имало раздел „4 истории за духове”.

Единият от 4-те разказа е за красива млада жена, която пита художник дали може да я види сега и да я нарисува след няколко месеца. Артистът отговаря, че може, но предпочита да се занимава с по-обикновени неща. Оказва се, че тя е вече мъртва и портрета е необходим за утеха на скърбящия й баща.

Това определено не е най-добрата творба, сътворена от Дикенс, според изследователите. Случаят обаче предизвиква гневна реакция у Хийфи – отдавна забравен Викториански автор, който изпратил яростно писмо до Дикенс, обвинявайки го че му е откраднал разказа. Оказва се обаче, че двамата са писали произведението на една и съща дата – 13 септември.

До момента мистерията не е разкрита. Чарлз Дикенс категорично е отрекъл да е плагиатствал.
Lira.bg припомня, че преди известно време Стивън Джарвис, биограф на известния илюстратор Робърт Сиймур, изказа мнение, че Дикенс е откраднал идеята за творбата си „Записките на клуба Пикуик” от Сиймур. Предполага се, че това е накарало художника да се самоубие.
Изложбата „Увлечение по духове, Чарлз Дикенс и свръхестественото” ще продължи до 4 март 2012 г. Тя е в чест на 200-та годишнина от рождението на Дикенс, която ще се навърши през февруари.

Чарлз Дикенс е роден през 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури във Викторианската епоха и в британската литература изобщо. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …