Начало / Свят / Чарлз Дикенс отново обвинен в плагиатство

Чарлз Дикенс отново обвинен в плагиатство

Изложба в Британската национална библиотека събуди нов слух за плагиатство от страна на Чарлз Дикенс, пише „Гардиън”. Писателят и  художник Томас Хийфи обвинявал Дикенс, че му е откраднал разказ. Случката е от 1861 г. Тогава Дикенс публикува произведение в неговото списание „През цялата година”, което имало раздел „4 истории за духове”.

Единият от 4-те разказа е за красива млада жена, която пита художник дали може да я види сега и да я нарисува след няколко месеца. Артистът отговаря, че може, но предпочита да се занимава с по-обикновени неща. Оказва се, че тя е вече мъртва и портрета е необходим за утеха на скърбящия й баща.

Това определено не е най-добрата творба, сътворена от Дикенс, според изследователите. Случаят обаче предизвиква гневна реакция у Хийфи – отдавна забравен Викториански автор, който изпратил яростно писмо до Дикенс, обвинявайки го че му е откраднал разказа. Оказва се обаче, че двамата са писали произведението на една и съща дата – 13 септември.

До момента мистерията не е разкрита. Чарлз Дикенс категорично е отрекъл да е плагиатствал.
Lira.bg припомня, че преди известно време Стивън Джарвис, биограф на известния илюстратор Робърт Сиймур, изказа мнение, че Дикенс е откраднал идеята за творбата си „Записките на клуба Пикуик” от Сиймур. Предполага се, че това е накарало художника да се самоубие.
Изложбата „Увлечение по духове, Чарлз Дикенс и свръхестественото” ще продължи до 4 март 2012 г. Тя е в чест на 200-та годишнина от рождението на Дикенс, която ще се навърши през февруари.

Чарлз Дикенс е роден през 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури във Викторианската епоха и в британската литература изобщо. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …