Начало / Интервюта / Вероника Рот: Създавам истории с любов и ентусиазъм

Вероника Рот: Създавам истории с любов и ентусиазъм

maxresdefaultСлед огромния успех на поредицата „Дивергенти“, Вероника Рот е готова за нови предизвикателства. Тази година се очаква на пазара да излезе първата книга от новата й поредица – този път планирана само в две книги, „Carve the Mark“. Репортер на „Ентъртейнмънт уийкли“ се срещна с Рот и я помоли да разкаже за новата поредица.

За какво най-общо е „Carve the Mark“?

Рот: Действието се развива в космоса. Историята е за двама братя, отвлечени от диктатор на вражеска страна. За да спаси брат си, единият трябва да действа с враговете, но се случва… нещо .

Как решихте да напишете тази книга?

Рот: Беше много странно, защото идеите ми се появяваха от много страни. Но най-вече исках да пренапиша една история, която съм създала, когато бях на 12 или 13 години. От там взех основната идея – какво ще се случи, ако отнемат някой от семейството ти. През годините идеята не изчезна. Реших да я напиша като фентъзи, после промених мнението си и исках да е сай-фай роман, сменяха се и героите – ту момче, ту момиче. Лутах се, лутах се и накрая ми се изясни как може да се получи.

180411_bИма ли нещо общо с „Дивергенти“ и едновременно ли работихте по двата проекта?

Рот: Всъщност чаках редакцията на „Предани“ и се забавлявах с тази история. Търсех варианти. Но после се отказах и се върнах да работя по „Дивергенти“.

Сигурно имате специално отношение към този двутомник, след като го носите в себе си над десет години?

Рот: О, да, със сигурност. Мисля, че съм вманиачена по тази идея, защото засяга семейни въпроси. За мен семейството е много важно. Благодарение на него израснах. Все още сме много задружни. Това е много лична история за мен.

Как всъщност пишете? Имате ли си табло със сюжетната линия или нещо такова?

Рот: О, щеше да е яко, ако го правех така. Не, правя си различни документи. Използвам Scribed за писане, там можеш да си правиш рисърч-страници, да си записваш текстове. Всичко е в една програма. Това е. Технологии…

Какви нови теми искате да изследвате в новата книга, за които не намерихте място в „Дивергенти“?

Рот: Много съм развълнувана, че има нови герои. Трис е фокусирана върху етиката и морала, тя е нещо като герой в класическия смисъл на думата. Желае да се отдаде на каузата, на хората, на доброто. Сайра е различна, грижи се само за себе си. Тя е като Слидерин, никога не бях писала за герои като нея.

Притеснена ли сте за новата книга, особено след успеха на „Дивергенти“?

Рот: Трябва да си робот, за да не се притесняваш. Просто искам хората, които харесаха „Дивергенти“, да харесат и тази. Мисля, че някои ще. Но си мисля също, че съм стигнала до един момент, в който си казвам: „Е, създавам истории с любов и ентусиазъм. Това е всичко, което мога.“ Опитвам се да не се опитвам да контролирам реакциите на хората. Мисля, че започнах да мисля така след „Бунтовници“. Тогава разбрах, че не мога да определям реакциите на хората. И мисля, че това е хубаво.

Кое беше най-трудното в писането на тази книга?

Рот: Писането за безкрайната вселена. Всичко е огромно. И се случват толкова много неща.

Има ли някакви препратки към „Star Wars“? Беше ли сагата някакво вдъхновение за Вас?

Рот: Предполагам – да. Макар че, когато за пръв път ми хрумнаха тези идеи, дори не правеха нови филми от поредицата.

Усеща се влияние и на „Пазителят“?

Рот: Да, това е едно от четивата, на които се възхищавах като момиче. Харесвах ги.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …