Начало / България / Нова книга от Христо Раянов – с премиера в София

Нова книга от Христо Раянов – с премиера в София

13217458_956413984471221_3975181687580688826_o„Ами ако? България на три морета (истини за българската народопсихопатия)“ – новата книга на Христо Раянов, ще бъде представена официално в София. Премиерата ще се състои в столичната книжарница „Хеликон България“ на 20 май, петък, от 18:30.

Христо Раянов завършва „Журналистика“ и „Литература – творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за „Откраднат живот“, „Сървайвър България“, „Столичани в повече“, „Най-хубавите години от нашия живот“, „Комиците“, „Нека говорят“, „Българските следи“ и е автор на публикации в списанията „Гранта България“ и „Страница“.

Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на Фонд „13 века България“.

Негови разкази за преведени на хърватски език в сборника „Антология на съвременната българска литература“, а през 2015 г. става част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“.

„Tази игра на въображението е по-поучителна от самата история, тя ще ни научи да гледаме с ирония на миналото и на настоящето, би ни научила и да предвиждаме бъдещето“, казва за книгата му Стефан Цанев.

„Закачлив поглед към историята и дремещия в нея българин, хумор, в който няма злоба и злободневие, а уважение към търсенето на истината, независимо от положителните или отрицателните емоции, които тя буди в нас“, допълва Боян Биолчев.

„Ами ако? България на три морета (истини за българската народопсихопатия)“ включва илюстрации от Христо Комарницки – карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира. За повече от четвърт век той публикува своите карикатури във вестници като „Стършел“, „Демокрация“, „Век 21“, „Свободен народ“, „СЕГА“ и др.
Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др.
През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …