Начало / България / Нова книга от Христо Раянов – с премиера в София

Нова книга от Христо Раянов – с премиера в София

13217458_956413984471221_3975181687580688826_o„Ами ако? България на три морета (истини за българската народопсихопатия)“ – новата книга на Христо Раянов, ще бъде представена официално в София. Премиерата ще се състои в столичната книжарница „Хеликон България“ на 20 май, петък, от 18:30.

Христо Раянов завършва „Журналистика“ и „Литература – творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за „Откраднат живот“, „Сървайвър България“, „Столичани в повече“, „Най-хубавите години от нашия живот“, „Комиците“, „Нека говорят“, „Българските следи“ и е автор на публикации в списанията „Гранта България“ и „Страница“.

Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на Фонд „13 века България“.

Негови разкази за преведени на хърватски език в сборника „Антология на съвременната българска литература“, а през 2015 г. става част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“.

„Tази игра на въображението е по-поучителна от самата история, тя ще ни научи да гледаме с ирония на миналото и на настоящето, би ни научила и да предвиждаме бъдещето“, казва за книгата му Стефан Цанев.

„Закачлив поглед към историята и дремещия в нея българин, хумор, в който няма злоба и злободневие, а уважение към търсенето на истината, независимо от положителните или отрицателните емоции, които тя буди в нас“, допълва Боян Биолчев.

„Ами ако? България на три морета (истини за българската народопсихопатия)“ включва илюстрации от Христо Комарницки – карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира. За повече от четвърт век той публикува своите карикатури във вестници като „Стършел“, „Демокрация“, „Век 21“, „Свободен народ“, „СЕГА“ и др.
Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др.
През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …