Начало / Свят / Завръщането на книгите: Ръст в продажбите на хартиените книги

Завръщането на книгите: Ръст в продажбите на хартиените книги

Man Reading Book and Sitting on Bookshelf in Library --- Image by © Royalty-Free/Corbis
Man Reading Book and Sitting on Bookshelf in Library – Image by © Royalty-Free/Corbis

Слуховете за смъртта на традиционната книга са силно преувеличени, отбелязва английският в. „Телеграф“, позовавайки се на годишно проучване. От години любителите на хартиени четива са заплашвани, че ще загубят надпреварата в конкуренцията с електронните си варианти.

Но последните изселдвания в книгоиздателския и книгоразпространителския бранш показва, че всъщност тенденцията е друга. Проучването е дело на Асоциацията на издателите и от него става ясно, че продажбите на електронните книги спада за първи път от изобретяването им.

„Всички очаквания, че физическата книга ще изчезне постепенно, абсолютно бяха опровергани“, коментира Джоана Приор от „Пенгуин“

„Всички които предсказаха смъртта на книгата, може би са подценили лбовта на хората към хартията“, допълва изпълнителният директор на Асоциацията на издателите Стефан Лотинга. Проучването показва, че в Англия през 2015 г. са продадени книги за 2,76 милиарда лири в сравнение с оборот от 2,74 милиарда през 2014 г. За сметка на това има спад в продажбата на електронни книги – от оборот 563 милиарда лири през 2014 – на 554 милиона през миналата година. Такива низходящи нива се забелязват за пръв път от 2011 г.

Според анализаторите читателите са разбрали, че отгръщането на хартиени страници носи далеч по-голямо удовлствие. Освен това, хартиените книги имат предимство, когато става дума за публикации в нехудожествения жанр. Друга причина за възраждането на хартията е манията по анти стрес книгите за оцветяване, бумът на кулинарните книги и ретро-хуморът в книги от типа на „Как да…“. 2015 г. бе отбелязана и от два бестселъра – изданието с твърди корици на „И страж да бди на пост“ от Харпър Ли и бестселъра на Паула Хоукинс „Момичето от влака“.

„2015 година беше забележителна. За пръв път имаше ръст в продажбата а хартиени книги във Великобритания. За сметка на това има забавяне в продажбите на електонни. Маржовете са много малки, но показват голяма промяна в поведението на потребителите и дава възможност за прогнози за бъдещето. Вече продваме в по-стабилен мултиформатен свят, но невротичността ни изчезна“, обобщава Приор.

„През 2015 г. традиционната книга отвърна на удара. Хората си върнаха удоволствието от красивите хартиени издания. Имаше много иновативни решения в книгопечатането, много специални издания“, допълва Анна Бонд, търговски директор на „Пан Макмилън“.

Най-продаваните хартиени книги във Великобритания за 2015 г.

„Грей“ от ЕЛ Джеймс – 1 075 206 копия

„Grandpa’s Great Escape“ от Дейвид Уолямс – 532 513 копия

„Момичето от влака“ от Паула Хоукинс – 477 887 копия

„Millie Marotta’s Animal Kingdom“ от Мили Марота 409 858 копия

„Mog’s Christmas Calamity“ от Джудит Кер – 382 014 копия

„Елизабет е изчезнала“ от Ема Хийли 368 786 копия

„И страж да бди на пост“ – 342 146 копия

„Минитюаристът“ от Джеси Бъртън – 320 648 копия

„Дневникът на един Дръндьо: Old School“ от Джеф Кини – 313 640 копия

„Guinness World Records 2016“ – 309 900 копия

Общо през 2015 г. във Великобритания са продадени книги за 4,4 милиарда лири, в сравнение с 4,3 млрд. за 2014. Отбелязва се ръст и в продажбата на аудио книги – цели 28,5%. Средната цена на книгата пък е 3 пенса по-висока и вече е 4,51 лири.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …