Начало / Любопитно / Да се измъкнеш с убийство: ненаказаните персонажи в литературата

Да се измъкнеш с убийство: ненаказаните персонажи в литературата

Никой не иска да вижда как лошите печелят. От хитри шпиони до злодеи, които се измъкват от наказание за ужасни престъпления – те присъстват в романите и носят доста разочарование. Дори и да не вярвате в кармата понякога просто ни се струва нечестно лошите да се измъкват и да триумфират. Ето и някои от най-известните литературни злодеи, за които всички искат правосъдие, събрани от в. „Гардиън“:

7052490_bСестра Рейчъл от „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси

Студената и пресметлива медицинска сестра Ратчет е един от най-манипулативните злодеи, господстващ садистично над психиатрична клиника. На финала на книгата сестра Ратчет тласка до отчаяние страдащия от депресия Били Бибит, заплашвайки, че ще каже на майка му, че е преспал с жена. Когато Бибит се самоубива, протагонистът Макмърфи се изправя срещу Ратчет и прави опит да я удуши. Въпреки че нападението я оставя без глас и разрушава авторитета й, Макмърфи все пак е губещ – той е принуден да се подложи на лоботомия, по време на която умира.

642060_bАнтон Чигур от „Тук няма място за старци“ на Кормак Маккарти

Убиецът Антон Чигур е друг безмилостен злодей, който се измъква, след като оставя диря от тела след себе си. След като убива лейтенант Мос, който е откраднал мръсни пари, Чигур решава да убие и невинната му съпруга Карла Джейн, базирайки избора си на ези-тура. След като убива Карла Джейн, той преживява катастрофа, ръката му е счупена на две места, има няколко пукнати ребра и наранявания по главата и крака. Това може и да прилича на отплата, но раните му са поправими, а Чигур се отправя по пътя си, закърпил раните си с разкъсана тениска.

 

198924_bГолемият брат от „1984“ на Джордж Оруел

Големият брат е едновременно всевиждащ и вездесъщ злодей и символ на тоталитаризма – и в двата случая обаче не е ясно за един човек ли става дума или за няколко. След като Уинстън е арестуван за измяна и измъчван в продължение на месеци в Министерството на любовта, той най-накрая се поддава. В края на книгата той си казва, че вече всичко е наред, борбата е приключила. Той е победил самия себе си, като е заобичал Големия брат. Но тази пораженческа изповед оставя горчив вкус в устата на четящия.

 

170053_bДжордж Уикман от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин

Красив, чаровен и харизматичен, Уикман е двуличен герой, който успява да се измъкне от всичко – прелъстяване на жени, афери, загуби от хазарт. Очарователната му фасада рухва, когато Елизабет разбира, че е била мамена от Уикман. На финала на книгата той не е постигнат от възмездие, даже обратното – жени се за 15-годишната Лидия, като така си осигурява финансова подкрепа от семейството й, а Дарси използва връзките си, за да му осигури сигурна кариера.

 

641871zПатрик Бейтман от „Американски психар“ на Брет Ийстън Елис

Еманация на садизъм и злодеяние, Патрик Бейтман е един литературен грешник, който не се изправя пред правосъдието за ужасните си убийства и мъчения, независимо дали са реални или просто плод на фантазията му. Неговата студенина кара човек да настръхне, а той признава престъпленията си с усмивка или под формата на метафори и лапсуси. Пълната липса на разкаяние го съпътства до самия край на книгата.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Петър Стоянович: „Галеници сме на битие, което все по-малко оплождаме с духовност“

Безмилостната ирония е противоотрова срещу героизацията, казва още той Спомените на проф. Петър Стоянович са …