На фокус
Начало / Любопитно / Да се измъкнеш с убийство: ненаказаните персонажи в литературата

Да се измъкнеш с убийство: ненаказаните персонажи в литературата

Никой не иска да вижда как лошите печелят. От хитри шпиони до злодеи, които се измъкват от наказание за ужасни престъпления – те присъстват в романите и носят доста разочарование. Дори и да не вярвате в кармата понякога просто ни се струва нечестно лошите да се измъкват и да триумфират. Ето и някои от най-известните литературни злодеи, за които всички искат правосъдие, събрани от в. „Гардиън“:

7052490_bСестра Рейчъл от „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси

Студената и пресметлива медицинска сестра Ратчет е един от най-манипулативните злодеи, господстващ садистично над психиатрична клиника. На финала на книгата сестра Ратчет тласка до отчаяние страдащия от депресия Били Бибит, заплашвайки, че ще каже на майка му, че е преспал с жена. Когато Бибит се самоубива, протагонистът Макмърфи се изправя срещу Ратчет и прави опит да я удуши. Въпреки че нападението я оставя без глас и разрушава авторитета й, Макмърфи все пак е губещ – той е принуден да се подложи на лоботомия, по време на която умира.

642060_bАнтон Чигур от „Тук няма място за старци“ на Кормак Маккарти

Убиецът Антон Чигур е друг безмилостен злодей, който се измъква, след като оставя диря от тела след себе си. След като убива лейтенант Мос, който е откраднал мръсни пари, Чигур решава да убие и невинната му съпруга Карла Джейн, базирайки избора си на ези-тура. След като убива Карла Джейн, той преживява катастрофа, ръката му е счупена на две места, има няколко пукнати ребра и наранявания по главата и крака. Това може и да прилича на отплата, но раните му са поправими, а Чигур се отправя по пътя си, закърпил раните си с разкъсана тениска.

 

198924_bГолемият брат от „1984“ на Джордж Оруел

Големият брат е едновременно всевиждащ и вездесъщ злодей и символ на тоталитаризма – и в двата случая обаче не е ясно за един човек ли става дума или за няколко. След като Уинстън е арестуван за измяна и измъчван в продължение на месеци в Министерството на любовта, той най-накрая се поддава. В края на книгата той си казва, че вече всичко е наред, борбата е приключила. Той е победил самия себе си, като е заобичал Големия брат. Но тази пораженческа изповед оставя горчив вкус в устата на четящия.

 

170053_bДжордж Уикман от „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин

Красив, чаровен и харизматичен, Уикман е двуличен герой, който успява да се измъкне от всичко – прелъстяване на жени, афери, загуби от хазарт. Очарователната му фасада рухва, когато Елизабет разбира, че е била мамена от Уикман. На финала на книгата той не е постигнат от възмездие, даже обратното – жени се за 15-годишната Лидия, като така си осигурява финансова подкрепа от семейството й, а Дарси използва връзките си, за да му осигури сигурна кариера.

 

641871zПатрик Бейтман от „Американски психар“ на Брет Ийстън Елис

Еманация на садизъм и злодеяние, Патрик Бейтман е един литературен грешник, който не се изправя пред правосъдието за ужасните си убийства и мъчения, независимо дали са реални или просто плод на фантазията му. Неговата студенина кара човек да настръхне, а той признава престъпленията си с усмивка или под формата на метафори и лапсуси. Пълната липса на разкаяние го съпътства до самия край на книгата.

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …