Начало / Любопитно / От старите вестници: Кърт Вонегът и Рей Бредбъри за телевизията

От старите вестници: Кърт Вонегът и Рей Бредбъри за телевизията

vonnegutbradburyhed

Снимка: „Кейбъл Гайд“, май 1991 г.

Броят от май 1991 г. на списание The Cable Guide е пълен с любопитна и важна информация, в това число програмата на сериалите и на скуош лигата. Част от тази своеобразна телевизионна енциклопедия са и две интервюта с Кърт Вонегът и Рей Бредбъри. Писателите визионери говорят, естествено, също за телевизията. Интервютата са представени като двубой, а публикуването им е обвързано със стартиращи телевизионни продукции, базирани на творби от двамата писатели. Но дори и когато става дума за ПР, те си остават себе си.

„Съжалявам, че телевизията изобщо съществува“, твърди Вонегът. Според него, телевизията е като „лош гимназиален учител, само че тя влияе на всички“. Той смекчава тона само когато говори са предстоящата премиера на филма по негов сценарий, продуциран от Showtime. Списанието отбелязва, че „въпреки че телевизията се приема за скучна и подвеждаща, има някои предавания, които са „за душата“ и сред тях е „Добре дошли в Маймунарника“ на Кърт Вонегът“. Попитан дали телевизията може да се конкурира като артистична стойност с литературата, Вонегът отговаря: „Не знам дали има някаква стойност изобщо, тя е като гимнастиката. Какво добро може да донесе едно салто на някого?“

Бредбъри е съгласен. Според него, телевизионните предавания, подобно на книгите, са „в по-голямата си част боклук. Пълен съм с боклуци… Гледал съм хиляди часове телевизия, всеки филм, правен някога. Всичко е едно и също. Няма философска концепция“. И все пак телевизията не е толкова ужасна. Според Бредбъри, „ако имаш въображение, приемаш заедно с боклука и доста хубави неща, които ти помагат да се изградиш“.

Вонегът отбелязва, че телевизията е като ново лекарство – не знаем какви са страничните ефекти, докато не стане твърде късно. Но твърди, че все пак разпознава добрата продукция, когато я види.

Книги от Кърт Вонегът ТУК

Книги от Рей Бредбъри ТУК

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …